onsdag, juli 19, 2006

En litterær sykkeltur til jobben

Ja, ja det var vel kanskje å overdrive. Men jeg setter meg på sykkelen på Holmen og sykler nedover Sørkedalsveien mot Ringveien. Stopp en halv! Flytta ikke Arild Nyquist til Makrellbekken i tenårene! (Ungdom). Og gikk ikke eventyrerpusheren Asbjørnsen himself langs Sørkedalsveien inn i Sørkedalen og skrev En sommernatt på Krogskogen?

Men nå triller sykkelen ned Monolittveien med stø kurs for Frognerparken. Og her var det Saabye Christensen skremte vettet av en rivaliserende gjeng da han viste fram sin abnormt hovne finger i Beatles. Nei ikke Lars, da, men romanpersonen Kim. Og Kim stupte fra ti-metern på Frognerbadet. Og et spedbarn ble kidnappet i Frognerparken i Waldemar Brøggers krimroman. Så krysser jeg Frogner plass og er jeg flink og passer meg for trikkeskinna bærer det nedover Frognerveien. Og da krysser vi Baldersgate hvor Saabye Christensen vokste opp, og heisann her krysser vi Elisenbergveien hvor Borgens Lillelord bodde. En gang var han sammen med sin mor på tivoli der Klingenberg kino ligger nå, og etterpå var det godt å komme tilbake til tryggheten i Elisenbergveien! (Siden tok han seg hemmelige turer over Akserelva).

Hadde jeg derimot styrt sykkelen til venstre opp Tidemannnsgate for eksempel så hadde vi kommet til Vestkanttorget og var det ikke der Otto holdt til mon tro! (I gutten som ville være en av gutta). Han var medlem av fortballklubben Frigg. Eller vi kunne ha styrt opp Løvenskjoldsgate til Briskebyen og der var det Jan Erik Vold som rula i 60-åra! Han bodde på Briskebyen men det gikk ingen trikk til Briskebyen. (Eller husker jeg diktet feil?). Men det har jo ikke jeg tid til, nei jeg må runde Gimle kino og trille nedover Bygdø alle, for når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé kan mangt et under skje! For eksempel at jeg overlever trafikken på Solli Plass og så er jeg på jobb, på det nybygde Halvbroren. For fremdeles er det Saabye Christensen som ruler, fra Skillebekk og helt opp til Adamstuen. Nå parkerer jeg sykkelen, men bare vent til jeg setter inn sykkelen for vinteren og begynner å gå til jobben, da er det andre litterære universer som gjelder.

Nei da, Frogner er kanskje ikke så beskrevet i litteraturen som Oslo indre øst, men sjelløst på Frogner, Yvonne Kuhn? Og hvor Grünerløkka har gjort av sjela si de siste åra veit nå neimen ikke jeg. Og nr. 13 finnes ikke lenger verken i øst eller nord. Men visst er det vakkert i Oslo om sommeren.
Hæ! Hva sier du! HAR jeg glemt noe! ER det noen litterære referanser som mangler! Jammen kjære deg! Jeg unner deg da den GLEDEN å kommentere det i kommentarfeltet!

2 kommentarer:

Ragnfrid Trohaug sa...

Den gleden vil jeg gjerne ha! Hva med Tor Fretheims "Grüners grønne hage" og den med ... figurene på Eventyrbrua? Der har du løkka!

elis lesebabbel sa...

Jeppersch! Fretheim er Løkkas store forfatter. Men nå mente jeg jo egentlig Frogner som så sårt trenger til en "forsvarstale". Men det gjør jo Løkka også! Så bare unn deg den gleden du:-)