søndag, august 27, 2006

Spionbøker for kidsa

Superagent Dawn og spionen som forsvant av Anna Dale
er skrevet i Roald Dahl og J R Rowlingtradisjonen. Hovedpersonen er en 11 år gammel jente, som er ganske uanselig og usynlig. Foreldrene bryr seg ikke noe særlig og hun er venneløs. Så blir hun oppdaget, og rekrutteres som spion. Dette på grunn av sin evne til å ikke vekke oppmerksomhet. Bokas rammer gjør at vi godtar det noe bisarre persongalleriet og alle usannsynlighetene. Det er nok mer humoren enn spenningen som driver historien framover.

Det spioneres på mistenkelige regjeringsmedlemmer, skurker som prøver å finne ingredienser i hemmelige marmelademerker eller får kloa i ”siste kapitlet i den boka folk hadde størst forventninger til det tiåret. Og ødela slutten for millioner av lesere”.

Boka er skrevet i hjemme – borte – hjemme-formelen. Når Dawn kommer hjem igjen etter et vellykket oppdrag har hun blitt mye sikrere på seg selv og ikke lengre så usynlig.

Oppdraget er å finne en eldre kvinnelig agent som er sporløst forsvunnet. Dennes barnebarn dukker også opp og bidrar med mye av komikken.

Boka er litt lang, over 330 sider. Den kunne ha vært kutta noe. Er det på grunn av tekstbehandling bøkene blir så mye lengre enn før - også barnebøkene? Da forfatterne satt med en klapremaskin og måtte renskrive manuset kan jeg tenke meg at de ble mer kritiske til teksten. Er det verdt å skrive dette for ørtende gang, liksom. Nei, dette kan vi godt stryke, det her poenget har jeg jo tatt med før og denne morsomheten er da ikke så morsom.

Dette er andre bok av Anna Dale på norsk og håndverket holder. Men kommer jo ikke helt opp mot J R Rowling for eksempel. Ferdig med det. Ikke mer å si om den boka. Det kommer nok ut både verre og forhåpentlig bedre bøker i høst.
Forlaget er Aschehoug og den er oversatt av Nina Aspen

Og her har du forlagets omtale av boka. Kan jo ta med at det ganske riktig er en spenningsserie for jenter. Hovedpersonen glir rett inn i rollen som en beskjeden og forsiktig jente men bokas begivenheter gjør at hun blir mer synlig.

Dawn blir altså en helt i kraft av litt sånn typiske jente-egenskaper og ikke fordi hun er typisk sterk, tøff etc slik guttehelter ofte er. Dette kan være noe å kommentere nærmere en gang. Jeg blir i tilfelle ikke den første.

Ingen kommentarer: