fredag, august 11, 2006

Katter og mus i verdensrommet.

Miljøbudskap, antirasisme, fred og toleranse. Nei, da! Ingenting gæernt med det! Men å blande det med fantasi og SF krever sin mann hvis det ikke skal bli kjedelig. Kaptein Puma i kattepine er fjerde bok i serien om våre to venner i et romskip i verdensrommet. Her dreier det seg om imperialister som er ute etter å tjene penger på råstoffet bokhum. Urbefolkningen heter skukser, inntrengerne kalles meriker, og de liker å jakte på røfler (sic!) for moro skyld og ikke bare for maten. Hørt det før? Og robotmusa har dilla på Fenimore Coopers indianerbøker i tilfelle budskapet ikke skulle være tydelig nok. Og selvfølgelig er det våre helter som må ordne opp for å skape fred mellom de stridende parter.
Tor Åge Bringsværd var en del av duoen Bing& Bringsværd som ga ut flere SF-antologier i 60 og 70-åra. De representerte noe nytt for oss unge den gangen.

Er det et særnorsk fenomen å blande inn overtydelig moral og budskap i fantasi og eventyrgenren? Minner meg en god del om adventserien Blånissene på NRK, røde og blå nisser er egentlig like gode – i tilfelle noen var i tvil.
Gyldendal! Spar oss for dette! Vi har fått nok! Vi orker ikke mer!

Kos deg heller med denne hjemmesiden til forfatteren tar til fornuft og slutter å være så fornuftig. (OK, ikke et helt vellykka ordspill!)

Ingen kommentarer: