søndag, august 06, 2006

The beauty and the beast

Handgranateple av Ingelin Røssland handler om Anja som skal flytte på hybel for å begynne på videregående. Hun er beskjeden, innadvendt og forsiktig. Har aldri rørt alkohol til den mer livsglade morens bekymring. Hun har en venn/ kjæreste som hun er lei av og en lillebror som er skildret som en artig krabat. I sin nye klasse treffer hun Malin som er tøff og farlig. Malin har vi også møtt allerede i begynnelsen av boka, da hun kastet opp på Anja i fylla.

Jeg har kommet halvveis i boka og spenningen er altså forholdet mellom de to så ulike jentene. Hvor farlig er Malin? Og klarer forfatteren å ta vare på denne spenningen hun legger opp til?

Boka er helt streit, ok språk og mye en tenåring kan kjenne seg igjen i. Miljø : fruktdyrkere på vestlandet. Det forklarer også noe av tittelen. Samlaget kjører tydeligvis mye med foto på omslagene for tida. En ny trend på Samlaget? Her fungerer det greit, et jenteøye titter fram fra en hårgardin. Sort hvitt med grønn tekst. På innbrettet bilde av forfatteren, som sitter i en trapp med beina samlet, støtter albuene i knærne og haka på hendene og ser litt skeptisk? opp på oss. Ser litt ut som en liten jentunge. Foreslår at forlaget skifter ut bildet til neste bok. (Jeg skal nå henge meg opp i alt mulig også, nå da).


080806
Joa. Forfatteren kom i mål hun! Men fruktdyrkermiljøet på vestlandet er jammen tøffe saker:
Utroskap med polske sesongarbeidere
Narkotikamisbruk og selvskading
Hærverk på naboens epleavling
Jentevold med glødende sigaretter
Og festene står på ingen måte tilbake for selskapslivet på Oslo vest med urinering på vertskapets tannbørster som et av høydepunktene

Ingen kommentarer: