torsdag, august 24, 2006

Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann

Tid for litt folkeopplysning igjen

Den 24/8 1949 ble Pia Degermark født.Hun er altså 57 år i dag. Filmresigøren Bo Widerberg så et bilde av henne utenpå sosietetsbladet Hänt i veckan (som jeg faktisk ikke er sikker på eksisterer lengre) der hun danset med kronprinsen, det vil si den nåværende kungen i Sverige. Hun var så vakker at han (altså Bo ikke kronprinsen!) bestemte at hun skulle spille hovedrollen i filmen Elvira Madigan (1967) som handlet om den vakre cirkusprinsessen Elvira Madigan og løytnanten Sixten Sparre som skjøt seg selv og så Elvira, neiherregud, jeg mener jo omvendt. Som dere sikkert skjønner så er dette en tragisk kjærlighetshistorie fra virkeligheten.

Det ble også skrevet en skillingsvise om denne tragiske historien. (Slike sanger lages ikke lengre - tro meg!)
Og her har du en annen versjon, laget av noen helt uten sans for pietet. (Sikkert av en anonym svenskeslubbert)

ØHLET SOM FÖRSVANN
Mel: Elvira Madigan

Sorgeliga saker hända,
än i våra dar minsann.
Sorgeligast är dock denna,
den om øhlet som försvann.
Aldrig nånsin skall vi glömma
mellanøhlets äventyr.
För att nu om øhlet drömma
helt vi oss till spriten tyr.


Det finnes også en feministisk versjon laget av gruppa Tjejclown fra LP-en (Vinlyl, vet du) Livmoder i strängarna- garanterad utan stake fra 1974. Men nå kommer jeg helt ut på viddene: sorry sorry...

Det gikk gæernt med Pia Degermark også. Hvordan det hadde gått hvis hun ikke hadde blitt oppdaget er ikke lett å vite. Hun har nettopp skrevvet en selvbiografi som heter Gud räknar kvinnors tårar.

Pia viser oss at det går an å falle og å reise seg igjen. Her finner du linker til to sanger som sier noe om dette, Bessie Smith var ofte langt nede mens Julie Andrews er på vei oppover her. (Denne linken inneholder også en lydfil slik at du kan synge med)! Og det er jo som sagt de slitte skoa som har en historie å fortelle.

Av bildene ser vi at hun ikke er så vakker lengre, det er jo den veien det gjerne går. Jeg har lett litt på nettet for å prøve å finne noen bilder av henne fra gamle dager. Her er også noen. De er litt små. Sorry! Hun var faktisk veldig vakker. Kanskje det beste er å ikke være så vakker som ung så blir ikke fallhøyden så stor. Nok moral Mer enn nok!

Og filmen har jeg også sett – flere ganger. En fantastisk film! Det slutter med de to famøse skuddene, og siste scenen er Elvira Madigan Degermark som bøyer seg over en sommerfugl i en blomstereng og da bestemmer Sixten seg. Pang! Etterpå får vi høre den vakre salmen Den blomstertid nu kommer sunget av et barnekor. Snufs snufs... Hvis du skal se filmen sammen med din hjertenskjær : har vedkommende hang til ironi, glem det! Gå da heller alene. Ellers kan du bli fristet til å gjøre et eller annet drastisk! For husk : Sorgeliga saker hända, än i våra dar minsann...

Ingen kommentarer: