lørdag, desember 16, 2006

Siste farvel til en ekte hottentott

ADVARSEL : denne bloggposten kan inneholde plagsomt mye nostalgi. Så kom ikke etterpå og klag!
Da er det bestemt, vesle Hoa blir fjernet fra nyutgivelsen av Egners barnesanger. Inn i magasinet med deg! Der du hører hjemme! Men du var nå en artig kar!

PS : Her kommer én mulig forklaring på hvorfor jeg så opptatt av denne lille krabaten: OBS! OBS! Høy nostalgifaktor!!! På barnas dag i 1958 var hele nabobarnehagen utkledd som hottentotter. Alle var innsmurt med skokrem og alle hadde bastskjørt. Og alle hadde bolle på spidd. Vi i VÅR barnehage derimot var utkledd som malerspann med lokk på hodet og med spannet hengende fra skulderstropper. (Sterkt sponset av Malern til Bjerke.) . Dette var en tid da mor var hjemme og hadde tid til å sitte og sy bastskjørt og malerspann. (!)

PS 2: Egner var en vennlig mann så da han ble bedt om å gjøre de nødvendige revideringer av sine lesebøker (som kom ut på nytt til langt ut i 80-åra) for at også mor skulle få slange seg litt med avisa mens far tok oppvasken, gjorde han det så gjerne for ikke å støte noen. Det er helt i denne ånden familien nå har bestemt seg for å kutte ut den omtalte sangen i nyutgaven.

PS 3: Nei Thorbjørn Egner var ingen rasist. Ikke Astrid Lindgren heller.

PS 4: Og vi som var barn i 50-åra og hadde negerdukke som høyeste julegaveønske har også gjennomgått noen mentale forandringer siden den gang.

PS 5: Hvis noen tror at forrige PS er en forsvarstale så er svaret nei. Jeg har bare vært på julebord. (Ja det VAR nok å drikke på!) (NEI! Jeg havna ikke under bordet denne gangen heller). Men ER kanskje litt preget av gårsdagens begivenheter...

Et aller siste PS med et desperat forsøk på å beholde et SKINN av salighet (glemte ”k”- en, morsom stavefeil): Andre klassikere som kan vurderes for bibliotekenes magasiner er : Doktor Dyregod (Sist utkommet i 1986 på Cappelen.) Kong Salomos miner (sist utkommet på Gyldendal 1993) Håkon Håkonsson av Falck Ytter (Sist utkommet i 1990) og Onkel Toms hytte (Sist utkommet på Gyldendal i 2003).

Dette er ikke noe PS siden det forrige var det siste men : I promise: Siste gang jeg blogger om hottentotter! Slutt! Finito!

Ingen kommentarer: