søndag, desember 10, 2006

Kulturarven er truet!

Folkesjela lider! Snart er det slutt på å snøre sin sekk og spenne sine ski fra november til langt uti påskefjellheimen. Og Kvikklunsjen er ikke norsk lenger. Og kongehuset er blitt
sosialdemokrater! Og på toppen av alt blir vi fratatt vår eneste hottentott!

5 kommentarer:

Stig Elvis Furset sa...

Halloen!
Ja, kva skal ein meine i denne Egnerdebatten? Her blir ein ståande mellom barken og veden og pest og kolera...
Skal ein måtte, for første gong, stå opp og forsvare Egner? Han er balnt dei mest overvurderte forfattarane som går i nasjonale skor...
Men vil ein vere så politisk korrekt at ein henger seg opp i eit n-ord skrive for himla (!) mange år sidan? Er dette rette måten å hetse mannen på?
Sanneleg om eg veit, og eg er i djup villreie. Men eg har foreløpig konkludert slik: enten får ein ta n-ord Hoa som han er, med alle sine 50-talsfordommar, eller så får ein late vere å gje ut boka på nytt. Om Cappelen gjer det siste ville eg oppfatte det som ei kjempetjeneste, heilt uavhengig av n-ordet.

TCB
Stig Elvis Furset
Bibliotekaren frå Helvete

elis lesebabbel sa...

Hei Stig Elvis
Jeg som vokste opp i 50-åra har et nært forhold til hottentotter! Men man må jo prøve å følge med tida:-) Det kan ikke være uproblematisk å bruke den sangen i klassen eller barnehagen hvis det går barn fra Somalia, Gambia eller andre afrikanske land der. (Egentlig ikke ellers heller). Samme vil jeg faktisk si om negerkongen til Astrid Lindgren. Et annet eksempel er Doktor Dyregod, oversatt av Egner sist utkommet i 1986. Egentlig enig i at hvis Cappelen føler de MÅ utgi disse sangene nok en gang, så må det være all or nothing! Og så kan man jo diskutere hvor lang levetid enkelte klassikere skal ha før de puttes i magasinet. (Prøvde egentlig å skrive litt mer saklig om denne problematikken men dessverre dessverre. Det ville seg ikke.)

Anonym sa...

Syns nesten det blir for dumt å ta denne debatten. Det einaste eg funderer på er om hottentotter faktisk liker sukkerbrød... Eg voks opp med Egner sine lesebøker og songar. Det fungerte liksom odt også på slutten av 80-talet og 90talet. Men mykje har skjedd sidan den gong, og dette fungerar ikkje for moderne ungar (på lik linje med eksempelvis "Jul i skomakergata). Om slikt blir teke fram igjen, så er det iallefall ikkje for ungane sin del!

-bom, falleri og fadderullandei fra Marius-

elis lesebabbel sa...

I 50-åra spiste alle hottentotter sukkerbrød. Det var faktisk livretten deres. Man stilte ikke så store krav den gangen...

:-) fra Eli

Anonym sa...

Ærlig banna!
Nu får du gi deg! Vi må selvsagt glemme at det var noe som het neger og aldri, aldri mer bruke det stygge ordet, og hvorfor ikke: jo, enkelt og greit fordi noen føler seg støtt av det og det burde holde! Fjern den dumme sangen du lærte i det rasistiske Norge på femtitallet! Og er du nostalgisk kan du gå ut på ei strand, og synge sangen mot vind og bølger til du blir lei:)Hilsen rødhåring utsatt for livslang mobbing!