tirsdag, desember 26, 2006

En ung forfatter ved navn Unge

Mirja Unge er en litt sånn sær og ung svensk forfatter. To av bøkene hennes er oversatt til norsk. Den siste Motsols kom ut i år og i fjor på svensk. Jeg har lest den svenske utgaven.

Mirja Unge skriver om unge jenter litt sånn på siden, ikke særlig handlekraftige akkurat og som ofte lar seg styre av tilfeldighetene (eller av andre mennesker).

De som er med i Motsols:
Hanna, 25 (?) som selvfølgelig lar seg prege av at
venninnen Thora, som hadde et ambivalent forhold til Hanna drukner på en reise jentene gjør sammen til Fillipinene. Forstår Hanna helt at venninnen er død?
Moren, Marika. Post hippie? Antroposof? I alle fall veldig alternativ. Autoritær. Hanna har forståelig nok et komplisert forhold til sin mor, og også til sine
to eldre søstre. Hun foretrekker å bo hos
Oma, mormoren, glemsk og surrete.
Og så den eldre naboen som skriver en halv side hver dag hvis han er heldig. (Har forfatteren skrevet litt av seg selv i boka siden hun ifølge dette intervjuet strevde en del før boka ble ferdig?)

Slutten er åpen. Det fascinerende med M U’s bøker er språket, det krever litt konsentrasjon og man bør lese en del i strekk. Ikke en helt velegnet T-banebok, altså. Men det går det også. Ellers kunne i alle fall jeg tenkt meg å bedt Hanna om å ta seg litt sammen og ta litt ansvar for seg selv. Men det er faktisk også noe av spenninga i teksten. Hovedpersonens mangel på initiativ og handling, og det at det er det som skjer rundt henne som driver handlinga framover. Og det litt sære persongalleriet. Og de sære replikkvekslingene.

Boka begynner med et par sider fra Thora og Hannas reise, og i neste kapittel er vi i Sverige igjen hvor Hannas mor møter Hanna og ene søstera som har måttet hente den handlingslammede Hanna på Filippinene og det er da retrospektivt vi får vite mer og mer hva som har skjedd med jentene. Alle disse tidshoppene fram og tilbake fungerer fint!

Mirjam Kristensen liker også sin (nesten) navnesøsters bøker. Ja da, B! Jeg SKAL lese Mirjam Kristensens siste bok så fort jeg får tak på den!

Men først skal jeg spasere opp til Røa bokhandel i romjula og ta ut gavekortet jeg fikk av M - og nåde dem hvis de ikke har Hovlands siste inne, som jeg MER enn hinta at jeg ønsket meg til jul! Jeg skal i alle fall gjøre mitt for å holde liv i de kjedeløse lokale bokhandlerne! Vi trenger da ikke to bokhandlere på Røa! Aldri skal nå jeg sette mine ben inn i nyåpnede ARK på Røa! (Ikke gidder jeg å legge ut noen link heller!) Folkens! Det er ikke langt fra Polet til Røa bokhandel.

Jeg kan forresten også anbefale den andre boka som er oversatt til norsk, Järnnätter. Men drit nå for all del i den derre karaktergreia!

1 kommentar:

HPL sa...

Gleder meg til å lese Mirjams bok. Fikk 2 eks av "1001 filmer du bør få sett før du dør" til jul, og fant ut at jeg skulle bytte det ene eks i boka til frk. Kristensen.
Mellomlegget ble på 231 kr, så den bør være bra.