Det fine med å få bøker i gave er at da får du bøker som du kanskje ikke ville ha valgt selv. Fordelen er jo at giveren kjenner deg. Jeg leser jo ikke HVA som helst heller. Bare nesten...
Jeg har lest to kapitler, hovedpersonen er en ung mann som skal tilbringe ett år på en øde øy og gjøre værobservasjoner. Handlingen noe tilbake i tid. Vel framme etter en lengre båtreise skjønner vi at her er slettes ikke alt som det skal være. Fyrvokteren på denne lille øya virker ikke helt god og hvor er den observatøren som vår mann skal avløse? Burde han oppgi hele oppdraget slik kapteinen foreslår? Det andre kapitlet forklarer hvordan denne svært så oppegående unge mann har havnet der han nå er.
Av blant annet vaskeseddelen forstår vi at
1. Dette er en grøsser
2. Boka sammenliknes med Fluenes herre og Salamanderkrigen
3. Romanen er en bestselger i Europa, og har fått to prestisjetunge priser.
4. Boka er oversatt til 24 språk og filmselskapene sloss om boka
5. Dette er første del i en triologi, og alle skal handle om monstre; a til vanns; b til lands og c i lufta.
På Deichman har boka foreløpig ikke tatt helt av. Litt mer om forfatteren og boka her. (Han ser forresten riktig søt ut, uten at det selvfølgelig trenger å bety noe som helst for den litterære kvaliteten!)
Min utgave er en billigutgave fra 2007 (!) Cathrine Krøger (Dagbladet) "føler seg nær filleristet" og Norunn Ottersen (Fredrikstad blad) skriver: ”Forfatteren selv har en urokkelig tro på at frykt er menneskets sterkeste drivkraft. Av slik tro blir det åpenbart gode bøker!” Og med disse vise ord på veien setter jeg meg i godstolen, finner fram yndlingspleddet og lesebriller og stenger meg inne i skrekkens territorium. Sjøormen Ruffens stygge fetter går til angrep! Jeg har store forventninger! OG skal IKKE forstyrres!
Noen timer seinere:
Nei en grøsser var det jo ikke akkurat. Selv om disse vesenene som opererte i store mengder neppe er å finne i noen zoologibok. Noe av spenningen finner man også i forholdet mellom de to svært så forskjellige mennene på denne øya utenfor alt. Fascinerende lesning med litt sånn barsk humor. Og mye action! Og mening. Blant annet at man ikke bør kødde med naturen. Kultur kontra natur. Etc. Og med sine 225 sider ikke sa lang som landsmannen Carlos Ruiz Zafón som skrev Vindens skygge. (Støøønnn!)
Apropos Vindens skygge ; mesteparten av sommerferien i 2005 gikk med til lesning av denne boka. Nå finner du billigutgaven i et sommerhus på Nordskjælland. Og der er det jo atskillig mere fredelige forhold enn i dagens bok!
for én uke siden
1 kommentar:
Å, men det er jo en så flott bok! Om hva det vil si å være menneske, tenker jeg. Og om hvordan vi umenneskeliggjør fiender. Men jammen er den grøssen også! Den armen inn gjennom katteluka på begynnelsen der... Uuuuuaaaahahhaaha..
Legg inn en kommentar