mandag, desember 01, 2008

Å nei, ikke nå igjen!

I hvor mange generasjoner skal vi plages med denne dritten! Den første boka i serien kom ut i 1927 (!) og nå skal vi nok en gang belemres med disse prektige brødrene. Akkurat som Nancy Drew har også Hardyguttene fått en revival. Klare til kamp mot kriminalitet, terrorisme, og alt som truer the American people og amerikanske familieverdier.

Jeg har lest Ekstrem fare (ikke lagt ut på forlagets webside) og både good old Chet og tante Gertrude med flere er still going strong. Og selvfølgelig prektige far og prektige mor, sistnevnte er forresten bibliotekar akkurat som denne dama og hørrrm kremt noen til... . Og Jo og Frank er fremdeles med i ATAK (AmerikanskeTenåringsAgenter mot Kriminalitet) så alt er ved det gamle.

I følge forlaget er denne boka den sjuende mest solgte barneboka i Norge i oktober 2008. Også Lydbokforlaget hiver seg på. Med andre ord : ingen problemer for bestemor og bestefar og tante og onkel å finne safe bøker til jul, uten politikk, sex og andre fæle greier.

Sammenlikner man med Nye Nancy Drew (blogget om før) så kommer denne boka heldigere ut. Det er faktisk litt humor i boka, á la Indiana Jones, hvor aktørene kommer med morsomheter selv i den ytterste livsfare. Og det kan de jo godt koste på seg siden alle veit at de overlever gang på gang! Faktisk i over 80 år. Vi skal visst aldri bli kvitt Frank og Joe!

Men rett skal være rett : ghostwriteren MÅ få litt kred for denne.

PS: Det er egentlig ganske overveldende hvor mange detektiv/ spenningsbøker for barn og unge som kommer ut om dagen. Man kan rett og slett snakke om en trend.

PS 2 : På Deichman fjernet bibliotekarene både Frøken Detektiv og Hardy - guttene i slutten av 70 – åra, noe som ikke gikk upåaktet hen. Men da Grøsserne kom i slutten av 90 – åra åpnet vi alle sluser i ren desperasjon fordi lesningen blant barn og unge hadde sunket faretruende. Også Hardy-guttene og Nancy Drew har igjen kommet inn i Deichmanvarmen. Kanskje på tide å spørre seg igjen:
  • Hvor mye av denne dritten trenger vi i biblioteket?
  • Kanskje på tide å la pendelen snu og konsentrere seg om å formidle de GODE bøkene?
  • ER virkelig det viktigste at unga leser samma søren HVA de leser?
  • Kanskje på tide å vise at vi står for noe igjen?
  • Hiv ut møkka fra hyllene!
  • La oss vise at det er VI som veit best!
  • Er vi ikke litteraturformidlere da, for pokker!

Ingen kommentarer: