tirsdag, februar 12, 2008

Ich bin ein litteraturformidler

Hva ER egentlig en ”litteraturformidler”?
Og hva gjør en ”litteraturformidler”?
Og hvordan blir man en ”litteraturformidler”?
Jeg må bare innrømme det! Jeg forstår mindre og mindre av dette begrepet. Kan man ikke bare si at man
  • Anbefaler litteratur eller bøker?
  • Snakker om litteratur eller bøker?
  • Anmelder litteratur eller bøker?
  • Eller pusher bøker for den delen!
Scene: På stortorget i en valgfri by.
Noen (kjønn av mindre interesse i denne sammenhengen) stiller seg opp i et hjørne med noen bøker og en megafon.
”HALLO FOLKENS! DEN SISTE BOKA TIL JO NESBØ ER BARE HELT RÅ ASSÅ!

Og så kan man tenke seg at en eller annen stiller seg opp på motsatt hjørne:
NEI FOLKENS! DRIT NÅ I JO NESBØ, ANNE B. RAGDE, UNNI LINDELL OG ALL DEN DRITTEN HER. PÅ TIDE Å LESE MER POESI, FOLKENS. BARE HØR PÅ DENNE NYE DIKTSAMLINGA TIL VINDTORN, DA! FY FAEN, DET ER GREIER DET! FOLK LESER ALTFOR LITE LYRIKK HER I LANDET!

Og så kan man jo tenke seg at noen stille seg opp på et tredje hjørne, med megafon eller mikrofon eller hva veit nå jeg... eller, nei la oss heller tenke oss denne situasjonen:

Scene:
T-banen om morran, passasjererne sitter og småsover og eller står og henger.
Inn kommer en eller annen og skriker utover hele vogna:
FOLKENS FY FAEN, ALTSÅ! NÅ FOR DERE FOR HÆLVETTE MEG BEGYNNE Å LESE NOE ANNET ENN ANNE B. RAGDE ELLER UNNI LINDELL OG ANNEN KRIM KRAMS HÆ HÆ HÆ DEN VAR GOD, HVA! OG DU DER BORTE , HVA ER DET DU LESER FOR NOE DA! ÅJA, TENKTE JEG DET IKKE, JAMMENFAEN DET VAR SKIKKELIG ORIGINALT ASSÅ, TOM EGELAND!! OG HENRIK LANGELAND HER JA! JAMMEN SKJERPINGS, DA! LES HELLER BRØDRENE KARAMASOW AV DOSTOJEVSKI! ELLER DØDE SJELER AV GOGOL! DET ER LITTERATUREN SIN, DET! HVORDAN SKAL DET ENDE OPP MED DENNE FØKKINGS NASJONEN SOM BARE LESER DEN SAMMA DRITTEN SOM ALLE ANDRE LESER, FYYY FAAAEN ASSÅ. OGSÅ DU SOM SITTER OG GLOR I AFTENPOSTEN, HVA SLAGS GULLKORN ER DET TERJE STEMLAND SIER DU SKAL GÅ PÅ ARK Å KJØPE NÅ A! JEG BARE SPYYYR!

Og hvis noen hysjer eller truer med å kontakte T-bane –føreren eller politiet for eksempel:
ÅÅÅ HOLD KJEFTEN!! JEG ER DA FORRR FAAENMEG LITTERATURFORMIDLER!!!

4 kommentarer:

Tonita sa...

Jeg er ikke litteraturformidler - tror jeg. Men hva er jeg?
Veiviser, litteratursøkveileder, teknisk assistent, sur kjerring som ikke liker mobiltelefonsnakk og pappbegre med kaffe, snill hjelpsom tolmodig - med de som fortjener det ... men jeg snakker aldri varmt om den boka over skranken. Men i kantina, da kan jeg øse ut om Beckström og Halv gul sol og Brooklyn follies.

Gubben leser Langeland i dag (og jeg moret meg over Blindernmiljøet da jeg leste den), - årets lesesirkelbok var Alt jeg skriver er sant - det kommer neppe til å bli den mest populære blant de pene damene.

Linn sa...

Skal vurdere å be sjefen døpe om jobben min til pusher. :)OGSÅ SKAL JEG BEGYNNE Å FORMIDLE MED NO INNI HÆLSIKKES STORE BOKSTAVER!!!

elis lesebabbel sa...

Tonita! Du kan kanskje kalles formidler av god barneoppdragelse? På dine kanter er det kanskje bibliotekarene som må trå til på den fronten? Hvis BÅDE foreldrene og lærerne har svikta?

Linn : apropos å formidle med HÆLSIKES STORE BOKSTAVER!

Har du sett denne?

Tonita sa...

Jeg lykkes ikke alltid som barneoppdrager for disse 20-åringene heller. Får så inni vassen lyst til å være spydig - og det er bare dumt.
Det er jo ikke nødvendig å kunne lese engang for å tolke det vi forsøker å si dem.
Men stort sett er de kjempesøte da. I dag fikk jeg faktisk mor og datter på BISYS-kurs, - det ble litt spess. Tror datter hadde hatt mer utbytte av et intro kurs uten mamma gitt.