onsdag, desember 03, 2008

En viktig bok som kunne vært bedre gjennomarbeidet

Boka er skrevet forsker Bera Ulstein Moseng, Rolf Martin Angeltvedt (leder for Helseutvalget for homofile) og Lill - Ann Chepstow-Lusty. (Jippie jeg greide å stave navnet riktig!) Dessuten deltar 111 voksne homofile (GayKids) med barndomsbilder og minner fra egen barndom og ungdom.

Forord, leserveiledning (!) og innledning kunne vært stramma en god del inn. Dessuten en del unødvendige gjentakelser og noen kjedelige trykkfeil. Litt mer krevende stoff er markert med moreller (!) i margen men dette er ikke konsekvent brukt. Dessuten helt unødvendig; de som bare vil se på billedsekvensene kan finne ut av dette sjæl. Litt mer mellomtekster i fagdelene kunne også ha gjort seg.

Boka jeg snakker om nå er GayKids; kule barn som også finnes. Dette er en innføringsbok om homofil kjærlighet skrevet for ”barn, ungdom, lærere og foreldre”. Kanskje burde forlaget ha tatt et mer klart valg av målgruppe, for eksempel ungdom. Virker nesten som man har tenkt at nå skal vi lage en fagbok om homofili for en gang for alle.

Formålet med boka er å ”bidra til toleranse og åpenhet, å være til hjelp for å håndtere erting og mobbing og å gjøre det lettere for homofil ungdom når de en gang forelsker seg og får kjæreste”. Boka legger vekt på at den skal ”føles glad og lett” men selvfølgelig er ikke alt i boka like muntert. Oppløftende er det derimot å lese historier som de unge homsene i Havøysund som ikke fikk problemer da sto åpent fram.

Og gripende om GayKid Kjersti F som fikk selvbekreftelse av å lese Helge Ingstads bøker om indianerne i Nordamerika; også en undertrykt gruppe. Men nå får du lese resten av boka sjæl! Noe jeg anbefaler trass i enkelte skjønnhetsfeil. Da finner du ut hvorfor begrepet GayKids er brukt også! Jeg anbefaler alle bibliotek og skolebibliotek å skaffe boka i tilstrekkelig antall eksemplarer. NLB skal selvfølgelig også ha denne boka.

Det er også laget en flott uteutstilling, bilder av denne finner du her! Og da kan det vel være på sin plass å avslutte med disse ”glade og lette” gutta. Skru opp volumet og syng med for full hals!

Ingen kommentarer: