torsdag, november 29, 2007

Sørgesang for IBBY

I serien Trenger vi denne organisasjonen er vi nå kommet til IBBY Norge (før Norsk barnebokforum. Og før der igjen Norsk kuratorium for barnebøker. (Fritt etter hukommelsen, har somla bort jubileumsbladet). Som igjen er en del av The International Board on Books for Young People

OG HVA DRIVER SÅ IBBY MED
IBBY skal fremme den gode barnelitteraturen. Og det er IBBY som deler ut den prestisjetunge H. C. Andersenprisen. (Også kalt ”Den lille nobelprisen”) De siste åra i sterk konkurranse om oppmerksomheten med ALMA-priset. Dessuten nominerer IBBY forfattere og illustratører til IBBY Honour List. Og betaler i dyre dommer til IBBY sentralt. Gudene veit hva de pengene går til. Det husker jeg vi spekulerte fælt på da jeg satt i styret.

HØSTKURSENE
Og så er det jo høstkursene, da. IBBY Norges flaggskip. IBBY hyrer tre foredragsholdere som reiser land og strand rundt i hele Norges land og snakker om barnebøker, ungdomsbøker og billedbøker. Og det er stor interesse for disse kursene. I år er det høstkurs over 20 forskjellige steder. Hvis foredragene er gode er det vel anvendt tid å gå på høstkursene for alle som er interesserte i barne- og ungdomslitteratur. Hvis de er dårlige kan man jo alltids håpe på å vinne i boklotteriet.

FOREDRAGSHOLDERE
med nok fritid til å lese alle årets bøker og som attpå til har mulighet til å ta seg så mye fri fra jobben som trengs for å reise rundt er en utfordring å finne. I hvert fall så ambisiøs turnelista er blitt de siste åra. Fra den tida jeg satt i IBBY veit jeg jo at det heller ikke er enkelt å få tak på foredragsholdere med tilstrekkelig kompetanse, formidlingsevne og engasjement. Og som er i stand til å gi kvalifiserte vurderinger uten at det blir rein synsing. De beste foredragsholderne de siste åra har vært... eller for resten, glem det. (Noen kunne jo bli høye på pæra! )

BOKLISTER
En gang i 80-åra husker jeg IBBY kjørte kurset uten boklister. (Husker ikke av hvilken grunn) . Da ble det ramaskrik. Og de siste åra har IBBY vært flinke med fyldige lister over årets bøker. Helt til i år. På årets lister var det mange ubegripelige utelatelser. Nei, det går ikke an å snakke om alle årets utgivelser på den tida man har til rådighet, men bøkene bør være med på lista. Foredragsholderen bør også kunne vise at det er en tanke bak i de valgene han eller hun gjør når han/ hun må hoppe over enkelte bøker.

GRATISARBEID
Mens jeg sitter her og blogger: Er det virkelig riktig at all den kjempejobben med det administrative skal gjøres i en frivillig organisasjon som frivillig (les gratis) arbeid? For at lærere og bibliotekarbeidere på en lettvint måte skal få informasjon om barne- og ungdomslitteraturen. Foredragsholderne får i det minste litt lønn (nei da ikke mye), får sett mye av landet og får mye verdifull bokkunnskap og erfaring å ta med seg. Da jeg var kasserer i seks år i IBBY besto ikke jobben bare av å få kredit og debet til å gå opp, jeg skulle sende regning til og purre kursstedene, betale ut penger og utlegg til foredragsholderne, hotell og reiser. På min fritid. Andre i styret hadde en jobb med å bestille hotell, reisebilletter osv. Kurskjøperne – i stor grad fylkesbibliotekene - betaler 15.000 for et kurs alt inkludert. Prisen har vært den samme i noen år nå, og det er bare så vidt det går rundt for IBBY Norge.

ANDRE AKTØRER PÅ BANEN?
Bør ikke snart andre aktører ta ansvaret? NBI? Fylkesbibliotekene i fellesskap? AMB? (Ja hva vet jeg.) Plutselig følte jeg at tida har gått i fra dette dugnadsarbeidet. Tida har liksom forandret seg ganske mye siden Sonja Hagemanns dager.

NBI
Det var takket være IBBY Norges iherdige innsats gjennom mange år Norsk barnebokinstitutt ble oppretta. NBI ivaretar mange av de funksjonene IBBY hadde før. Noe som også var hensikten. Dokumentasjonstjenesten som organisasjonen også tok initiativ til må også nevnes. Hvor avhengig denne er av IBBY i dag vites ikke.

NOEN SPØRSMÅL TIL SLUTT
1 : Holder høstkursene med den enorme turnelista på å vokse organisasjonen over hodet?
2: Hvis høstkursene skal fortsette burde man kanskje revurdere omfanget.
3 : Er IBBY gått ut på dato?

PS :Hvorfor kasserervervet har fulgt meg gjennom åra vites ikke; kan det være noe med barndommen?

PS 2: Kjente nordmenn som har vunnet HC Andersen-prisen : Tormod Haugen.... og krremt Tormod Haugen. Jostein Gaarder er en av de som har vært nominert, av den enkle grunn at han er oversatt til mange språk.

PS 3: Jo da, jeg fikk reise både i Norge, Norden og utenom Europa. Jeg har møtt mange trivelige og dyktige entusiaster i barnelitteraturens tjeneste men det er jo ikke derfor IBBY eksisterer. Som en intellektuell koseklubb for styremedlemmene.

PS 4: Sorry Jo, Tordis, Cajo, Cathrine, Signe, Vibeke og alle som gjennom tidene har lagt mye tid og sjela si i denne organisasjonen. Sorry Marit og alle som jobber ræva av seg i dag. Jeg brenner ikke lengre for IBBY!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Halloen!
Må nevnast at Jon Ewo var med i finalerundane til H.C. Andersen-prisen med Adamtrilogien i fjor...
Det du seier om IBBY si framtid, Eli...du har meir enn eitt poeng...men var det derfor du ikkje ville kjøpe lodd i år? :-)

TCB
Stig Elvis
"Rådgivaren frå Helvete"

elis lesebabbel sa...

Ble ikke kvitt loddbunken din, altså? Nei, hva skulle jeg nå egentlig med de bøkene? Kunne sikkert ikke ha bytta dem heller for de var vel stempla???

Kanskje ikke helt comme i faut å kritisere en organisasjon hvor jeg selv har sittet i styret, men egentlig er det jo ikke organisasjonen jeg kritiserer. Stiller bare spørsmål ved Ibbys berettigelse i vår tid. Men kommer sikkert til å betale kontingent så lenge organisasjonen (og jeg) eksisterer.

Dyr mat for resten, 100 kroner for to små bagetter og kaffe, men det var vel grådiggrisene Fritt ord det?