tirsdag, januar 16, 2007

En thriller!

Hvem får Kirke- og kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpris i år? Her ser du tidligere prisvinnere fra 2005 og bakover. I år tipper jeg at det blir en av disse bøkene:
Hovland, Ragnar: Fredlaus.
Eeg, Harald Rosenløw: Alt annet enn pensum.
Gulliksen, Geir: Hannu, Hannu.
Lunde, Stein Erik: En far.
Henmo, Sverre: Løp! eller Ut i mørket i serien (Bendik og Maria)
Stranger, Simon: Gjengangeren.
Brænne, Trond: Dundøden
Sortland, Bjørn: Den gongen eg liksom-døydde.

Jeg håper at det blir Sverre Henmo, og tipper på Ut i mørket. Ellers kan det jo bli Harald Rosenløw Eeg. (Han har vunnet prisen to ganger før). Ragnar Hovland har bare vunnet debutanprisen i 1980. Trond Brænne kunne også ha fortjent prisen, kunne unne vår røffe men varmhjertede venn hundedetektiven Bob på Løkka litt oppmerksomhet! Nå synes jeg det er på tide at en barnebok vinner prisen, siden barneboka er en vanskeligere sjanger enn ungdomsboka.

Parolen blir derfor: Kultur- og kirkedepartementets barne- og ungdomspris til Sverre Henmo! NÅ!

Nå er det ikke alltid det deles ut en debutantpris. I fjor var det Stian Hole som fikk prisen for billedboka Den gamle mannen og kvalen. Hvis jeg skulle gjette en debutantpris:
Sølvstøv og hvitløkspulver av Geir Moseng tross noen svakheter.
Andre mulige kandidater:
Northun, Harald: Røverskogen (Litt kjedelig? )
Holsve, Mari Moen: Skjelka-agenten. (Litt ujevn. Men gode anslag)
Klepp, Anneli: Lusne forviklinger og varm blåbærpai (eller nei, forresten)

Når det gjelder fagbokprisen må jeg gjette vilt!
Gjetter på denne:
Aamodt, Ingunn: Tutankhamon
Andre kandidater er :
Lindh, Knut: Adolf Hitler : blod og ære.
Pedersen, Kari Gjæver: Vikingkonger.
Eriksen, Esther: Ekspedisjon Brasil.
Hadde vært litt spenstig om Simon Stranger fikk en fagbokprisen for denne boka:
Gjengangeren.

Når det gjelder billedbøker og tegneserier er ikke det mitt bord lengre. Bærum bibliotek: Litteraturprissiden deres er fortreffelig, men dere har glemt denne prisen : Alma-priset til Astrid Lindgrens minne!

Og når vi nå sitter her og spekulerer
Her er årets kandidater til Almapriset
Jeg tipper David Almond
Norsk barnebokforfatterkandidat er Jostein Gaarder. Jeg tipper at han ikke får den/ Jeg er faktisk helt sikker på at han ikke får den/Jeg kan garantere at han ikke får den/Jeg hadde blitt svært forbauset hvis han hadde fått den

Ojjoj : spennende tider i møte!!

Et ekstra lite spenningsmoment er jo om det blir nok hvitvin på Kirke- og kulturdepartementets prisutdelingen. De pleier å gå tomt ganske tidlig. Et tips: ta to glass med en gang, men da kan du få problemer med å spise de lekre kanapeene, du har jo bare to armer. Du kan drikke litt fra det ene glasset, og helle over, men vær nå litt diskret da, du vil vel ikke gi jobben din et dårlig rykte? Du kan jo også sette glasset fra deg på et bord, men det ER jo en sjanse å ta, da! Men hvis du er raskt ut etter seremonien (sett deg så nær utgangen som mulig) så skulle det gå å sikre seg tre glass hvitvin!

3 kommentarer:

HPL sa...

Etter å ha vært publikummer på en av disse utdelingene, skjønner jeg at man trenger så mye vin som overhode mulig ...

elis lesebabbel sa...

For min del synes jeg at Cheezy Keys var noen riktig søte gutter, men kanskje ikke så god smak når det gjaldt damer... Trond Giske var ikke raus med klemmene i fjor, i den grad noen skulle synes at de gikk glipp av noe...

elis lesebabbel sa...

Men etter å ha studert videoene skjønner jeg jo ikke at de ikke dro Prøysenmedlyet i stedet! Skal legge det fram for instituttet! En ønskereprise med NOEN forandringer!