søndag, januar 14, 2007

The very best!

Og da skjønner sikkert alle at jeg snakker om den svenske forfatteren Torgny Lindgren! Nå har også jeg lest Dorés bibel. (Mer om boka her!)

De som er med:
Jeg-personen : En særdeles saktmodig person. Han sitter i sitt hus på Avaberget i Västerbotten med en Sony MZN710 og forteller fra Dorés bibel. Ja, egentlig er det jo sitt eget mildest talt merkelig liv han forteller om. Han klarte aldri å lære seg å lese eller skrive. Faren sendte ham på et hjem for ”obildbara” og der ble han til han ble voksen. Man skulle jo tro at dette var en usedvanlig trist bok, men det er det slettes ikke. Han lever i en urokkelig tro på farens kjærlighet, men vi lesere skjønner jo at han baserer seg på en livsløgn. Trass sine usedvanlige lesevansker formidler vår venn en urokkelig hengivenhet overfor litteraturen og fortellingen – og kunsten. Og kanskje fordi han har levd på siden, ser han på verden med et åpent og naivt sinn.

Andre personer i handlingen er:
• En riksadagsledamot, som jeg-personen bor sammen med en stund. Han utvikler etter hvert store ferdigheter i å sette opp hennes lange hår.
• Faren, jägmästare över Åmans norra revir.
• Morfaren, som introduserer ham for verdenslitteraturen og Dorés bibel
• Og fra tidligere bøker av forfatteren:
• Notisskriveren Manfred Marklund som ofte fristes til å fikse litt på sannheten for å skape litt spenning .
• Elis i Lillåberg, hvis hus hoverpersonen kommer til å bo i.
• Og selvfølgelig Doré.
• Og forfatteren Erwin Strittmatter.
• Med flere
Dette er egentlig den tredje boka i en triologi men de kan godt leses uavhengig av hverandre. De andre heter Hummelhonung og Pølsan. Slike bøker skummer man ikke og man bør nok ha litt god tid når man leser dem. Av de (få) bøker som får en til å sveve over den trivielle gørra!

PS
En ting som forundrer meg er at Torgny Lingren har et sete (nr 9) i Svenska akadademien. Jeg får det ikke til å passe med bøkene hans! (Kanskje noe fordomsfullt?) oppfatter jeg ”de aderton” som en ganske åndssnobbete gjeng!

PS 2
Herreguuuuud! Denne boka er jo ikke oversatt til norsk!!!

PS 3
Apropos Doré så finner man flere av hans verker på nettet. Blant annet her. Og her. Det som ikke kommer fram i boka er at Doré også har illustrert eventyrsamleren Charles Perraults eventyr. (Denne eventyrsamleren som levde over hundre år før de to tyske brødrene, hadde forresten fødselsdag sist fredag! Jaja, kan ikke få med meg alt! )

I Perraults versjon av for eksempel Rødhette slutter eventyret når Rødhette er spist opp av ulven! Ingen reddende jegere på lur! Sånn går det når du ikke gjør som mora du sier! Et tips til neste eventyrstund i biblioteket : Print ut dette bildet av Rødhette og ulven i bestemors seng og la unga fargelegge. Den som har fargelagt penest kan for eksempel få en bokpremie! Men ikke en kassert K-fondbok, da!

Ingen kommentarer: