onsdag, januar 10, 2007

Ich bin ein Bibliothekar

Hvem har skrevet dette spurte jeg i denne bloggposten! Avsløringen kommer her! xxx= Eva Larsson. yyy = Södertälje Stadsbibliotek

Hovedpersonen i boka er altså bibliotekar, og han er født akkurat samme år som meg, men begynte bibliotekarkarrieren et par år før. Altså midt i 70 åra. En herlig tid, da det fløt melk og honning i gatene og bibliotekbudsjettene var så høye at man knapt visste hvor man skulle gjøre av penga. Så møter vi vår venn igjen i nåtid og nå er det markedsliberalismen som rår. Og det er da han skriver sangen Ich bin ein bibliothekar til sin nye sjef.
Forfatteren er forresten selv bibliotekar, så han veit nok hva han skriver om. ”En roman som inte liknar något annat i svensk litteratur!” sier en kritiker. Men Oliver Cromwell (!) Johansson mener jeg nå å ha møtt et par ganger før... Og Eva Larsson, dessverre...

Kollegene til vår mildest talt virkelighetsfjerne bibliotekarvenn er en grepa gjeng! Ingen spyttslikking derigården nei! Og solidariten og samholdet er stort! Det er vel slik svensker er! På personalfesten skjeller en av bibliotekarene ut sjefen i fylla. ”Hvem fan tror du du är?” ( Jäklar vad tuffa dom är i Sverige! )

Og som alle veit, det finnes gode biblioteksjefer og dårlige biblioteksjefer, sjefer som detaljstyrer og sjefer som snakker tåkepreik som ingen skjønner noe av. Nok om det! Nok!

Boka finnes ikke på mange norske folkebibliotek. Av storbyene bare i Bergen! Ett ex på hylla! Hordaland! Løp og lån! Universitets og høgskolebibliotekene litt bedre forsynt. Ellers kan boka skaffes i enhver velassortert bokhandel. Pocketutgaven koster ikke mye. (35 sv kroner). Men dropp nå for all del ARK! Hvis det nå ikke er akkurat denne kjeden som har monpolisert seg der du bor!

Av andre bibliotekarer i litteraturen kan jo nevnes denne boka av Dag Solstad. Den er en metafor over en yrkesfordom.

Og så Høytrykk av Per Knutsen som handler om en kvinnelig bibliotekar som faktisk begår et mord. Det er da noe... (men ikke på sjefen sin hvis noen skulle tro noe sånt!)

Det disse tre representantene for standen har til felles er at de unngår barneavdelingen. Det gjør derimot ikke den mannlige bibliotekaren i denne boka i grøsserserien. Til gjengjeld er han altså et monster. (Denne boka var i en periode kult blant Deichmanbibliotekarene! Ser ut som alle har lest den nå)

Ellers så finnes det jo bibliotekarer i diverse biroller, gode som dårlige. Derimot kan jeg ikke huske å ha funnet så mange rørleggere i litteraturen. Og her kommer jeg til et viktig poenget : skal vi da aldri oppleve å se en bibliotekar toppe resultatlista i den tysk-østerrikske hoppuka!

PS: På Norli nettbokhandel koster denne boka 48 kr, mens den svenske prisen altså er kr 35. I følge dagens valuta tilsvarer 35 svenske kroner 31.71 norske. Det betyr altså at Norli beregner seg nærmere 16 kroner i fortjeneste, det vil si temmelig mye! På en annen side er jo ikke 48 kroner så mye for en slik prima bok, det er bare prinsippet! Nei dra heller til Sverige og kjøp boka sjøl så kan kjedebokhandelen Norli bare ha det så godt med de høye bokprisene sine! Du kan jo for eksempel reise til Södertälje og så kan du jo kolla läget på stadsbiblioteket just nu!

2 kommentarer:

Thomas sa...

En bibliotekar det virkelig står respekt av er "Potet-Isaksen" i Eion Colfers bok ved samme navn. Ninjabibliotekar som lydløst fyker rundt i biblioteket og forpurrer rampestreker før rampungene får sukk for seg. Viser seg å være et grepa menneske med stor sympati for unger som kjeder seg. Mitt nye forbilde!

elis lesebabbel sa...

Ja hun hadde nok vært ute en vinternatt før når det gjelder dævelunger i biblioteket!