torsdag, januar 04, 2007

Ren tekst

Ja, jeg veit nok hva du tenker på nå. Men jeg snakker om blindeskrift. Kan ikke tenke meg en "renere" tekst. Det var Louis Braille som oppfant blindeskriften og hans utrettelige kamp for denne geniale oppfinnelsen er litt av en historie. Derfor passer det fint å legge ut denne bloggposten i dag siden det er Louis Brailles bursdag!

Punktskrift KAN leses med blotte øyet for de som ser, men vitsen er jo at man skal føle med fingertuppen. En trenet punktleser vil altså få inn teksten via fingertuppen til hjernen eller hjertet. (I overført betydning hva hjertet angår). For en seende som leser trykte bokstaver via øyet til de allerede nevnte organer. Men for den seende med en del distraksjoner som kan påvirke opplevelsen av teksten. En trykt tekst kan ha et utall forskjellige fonter, bokstavene ulike størrelse, farger og sjatteringer. Og så kan jo bøkene være illustrert og ha all slags forskjellig utstyr, layout, vignetter og you name it. Alt dette bidrar til å påvirke opplevelsen av teksten.

Når det derimot gjelder blindeskriften er det ingenting som påvirker leseren annet enn teksten. Da er det bare leseren og forfatteren og INGEN ANDRE forstyrrende ledd. Ja bortsett fra varme, kulde, fuglesang og andre lyder, humør og dagsform selvfølgelig. Og leserens tidlige erfaringer og alt det der, resepsjonsteori heter det vel. Sånn vil det jo alltid være så lenge det er levende mennesker som sitter og leser. (Roboter som leser punktskrift liksom? Jaja ikke for det, noen bøker er jo så dårlige at de kanskje burde overlates til roboter. En ide for en SF-roman? )

Man kan produsere hva som helst i punkt uten å betale for det. Loven om opphavsrett kan bare gå og legge seg! Og en tekst er en tekst, ingen fancy utstyr derigården, nei! (Akkurat som boka blir bedre av å bli stasha opp!) Forfattere burde digge denne skrifttypen! Og blindeskrift går gratis i posten over hele verden. Så for blindeskriften gjelder det gamle anarkistslagordet fred, frihet og alt gratis! Eller for å si det med Dario Fo: Vi betaler ikke!

Har du aldri sett en punktbok sier du? Da kan du komme til oss og ta deg en titt! Gratis adgang! Du kan til og med få et gratis punktskriftalfabet som souvenir ! Og er du i Rana kan du ta deg en tur langt inn i fjellet hvor de fleste blindeskiftbøkene våre nå er plassert. Det eneste dumme med punkt er at det er plasskrevende. Den største Harry Potter-boka er i 15 bind! Men fjell er det nok av her i landet!

Enda litt mer folkeopplysning: visste du at blinde har leselist med punktskrift på laptoppene sine? Ganske listig, hva! Derfor kan blinde også lese web-sider. Men dessverre er ikke alle nettesteder like enkle å lese på list.

Visste du forresten at det bare er ca 500 punktlesere her i landet. I grunnskolen ca 50. Så det er et eksklusivt selskap vi har med å gjøre. Alle forfattere burde se det som en ære å få sine bøker produsert på punkt, selv om de ikke tjener en damned shit på det!

APPENDIKS: Jeg har ikke selv møtt Louis Brailles, det hadde jo vært en sensasjon hinsides alle logiske og fysiske lover men jeg har besøkt hans grav!

APPENDIKS 2: Som du sikkert har oppdaga snakker jeg noen ganger om punktskrift og noen ganger om blindeskrift. Det er det samme men ifølge Offentlig utvalg for blindeskrift (OUB) er den offisielle betegnelsen blindeskrift.

Ingen kommentarer: