torsdag, april 05, 2007

Uten kompromisser!

Og da er det Ett öga rödt jeg snakker om. Om ungdomsskoleeleven Halim som ikke vil integreres i det svenske samfunnet. Og tviholder på sin arabiske opprinnelse. I følge svensk wikipedia er boka skrevet på förortssvenska eller rinkebysvenska, men i følge dette intervjuet med forfatteren er nå det en stor misforståelse. Halim lager seg et eget språk i protest mot det svenske. Boka har fått strålende kritikker og blir sammenliknet med blant annet denne romanen. Og Leif Panduro. Og Strindberg. Kanskje å gå litt langt?

Men en rørende roman om en gutt som strever for å finne sin egenart. På tvers av ”svennissamfunnet”. Noen har kalt boka en utviklingsroman, men her lurer jeg nå litt. Og var det ikke litt lite progresjon i handlingen? Litt om forfatterens egen bakgrunn her. Han har en intellektuell bakgrunn mens vår helt bor sammen med sin far som har en butikk som selger alt og ingenting, til tider litt på sida av loven. Forholdet far sønn er forresten fint skildret. Og sønnens kjærlighet til sin nå døde mor. Og boka gir en interessant miljøskildring av det arabiske miljøet i Sverige.

Boka kan forresten ikke ha vært helt enkel å oversette. (Jeg har lest den svenske billigutgaven). Tvert i mot skulle jeg tro.

PS: Boka kom ut i 2004 på svensk og den norske utgaven i 2005. Litt seint å lese den nå? Men som alle veit : en hver bok du ikke har lest er ny.

PS2 : Apropos rinkebyspråk: Rinkeby er bydel i Stockholm hvor over 80 % av befolkningen har utenlandsk bakgrunn. Kvarnbergskolan i Rinkeby gjennomførte et spennende prosjekt hvor lærerne satset på å bruke bare skjønnlitteratur i undervisningen – noe som ga fantastiske resultater. (Listiga Räven). Mere her. Bok her.

PS3 : Denne boka av Björn Ranelid handler også om Rinkeby og her er også prosjektet omtalt. Men først og fremst handler den boka om å finne seg til rette i Sverige og Rinkeby har fått en mer positiv framstilling enn vanlig i media. Noe som sikkert var hardt tiltrengt for denne bydelen. Boka er ikke oversatt til norsk og forfatteren tipper vel litt over noen ganger men en varm og engasjert bok.
Biblioteket har også vært sterkt involvert i Rinkebyprosjektet. Her er litt om hva som skjer i denne fargerike bydelen i dag.

PS4: En litt morsom ting: Halim går ofte forbi en inngangsdør i nabolaget hvor det står Bengt Magnusson på dørskiltet. Og han er programleder for den svenske versjonen av Vill du bli millionär. Som Halims far ofte ser på. Men så plutselig en dag står navnet til forfatteren på dørskiltet....

PS5: Boka minner meg litt om denne boka, hvor en av personene har et helt spesielt språk fordi han hele livet er blitt isolert av sin gale mor. En fantastisk bok!

Og et siste PS: kan vel legge til at Halim neppe hadde bifalt Listiga Räven-prosjektet. Hadde blitt for mye "Svennifisering" det tenker jeg! Så det var en digresjon mer enn en assosiasjon !

Ingen kommentarer: