onsdag, april 25, 2007

En vanlig gutt fra landet

De som er med:
  • Svenne, foreldreløs 17 år gammel, kommer fra et lite sted i Sørsverige, møter
  • Dackermann, som starter det nasjonalsosialistiske ”Rettferdighetspartiet” og som verver Svenne som partisekretær (!) (Kanskje ikke helt sannsynlig!!!)
  • Sonya, Dackermanns atskillig yngre kjæreste, farget,
  • Glenn, aggressiv rasist,
  • Danne, Svennes kompis fra barndommen av.
  • Jenta fra Iran som får stor innflytelse på Svenne.
Boka handler blant annet om tilfeldigheter, hvor lite som skal til for at en grei gutt (eller hvem som helst) kan komme i alvorlig trøbbel og selvfølgelig om farlige politiske strømninger. Handlingen er retrospektiv, Svenne holder seg skjult og forteller til en du-person. Språket er intenst, leseren blir revet med med en gang, men likevel er ikke dette forfatterens beste bok. Men da sammenlikner vi jo forfatteren med forfatteren selv. Og han er jo one of the best. Dette er nok den lettest tilgjengelige av forfatterens ungdomsbøker.

Per Nilsson er også en habil barnebokforfatter og de tre bøkene om David og Milena er noen perler. Kanskje med denne som et høydepunkt. Og som jeg har blogget om før: å skrive gode bøker om og for barn er noe av det vanskeligste som finnes.

Og så var det det med oversettelser igjen da:
Tor Fretheim:
Det er litt ubehagelig å legge hodet på kneet på noen! I fanget heter det på norsk.
Det svenske ordet hall er ikke hall på norsk. Det er entré.
Mac’en kan heller ikke oversettes direkte. Det er slang for bensinstasjonen.
Cappelen: finn en manusvasker som kan svensk!

PS: En annen sterk bok om samme tema som går enda mer i dybden er denne boka av Anne Provoost. Hvor er hun blitt av forresten? Kanskje på tide å oversette noen av bøkene av hennes igjen?

Ingen kommentarer: