søndag, april 22, 2007

Bøker til folket under nyliberalismen

Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen - men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället
I dag åpner vi med slagordet til den svenske kulturministeren. Som kommer fra dette partiet. (Advarsel : linken KAN forårsake elendig humør. Digitale spyposer er ennå ikke oppfunnet!)

Nå vil det svenske Kulturdepartementet kutte ned på støtten til dette viktige tiltaket, noe som også bekymrer svenske forfattere. Den "svenska høgern" synes ikke at Bok för alla som har eksistert i 30 år gir nok ”føde og springbrett”.

Idéen med Bok för alla var at bøkene skulle være billige og tilgjengelige. De skulle selges ikke bare i bokhandelen men også i kjosken, butikken og bensinstasjonen.

I starten kostet bøkene fem kroner (”femkronorsboken”) men det er jo heller ingenting å si på dagens priser; Mesteren og Margarita for SEK 30 kr (eller 26.42 norske kroner etter dagens valuta), Torgny Lindgren til SEK 26 og Orhan Pamuk til SEK 30.

Inspirert av Bok för alla fulgte andre forlag etter, først Månpocket som i dag tilbyr Paul Auster for 38 kr. Ingen upris det heller.

Men hvis den svenske høyreregjeringen får det som de vil er altså Bok för alla snart historie. Dagens parole:
Krossa högern! Leve Bok för alla!

PS: Nei det veit jo jeg også at man kan låne bøker på biblioteket! Men jammen kan det koste hvis ikke bøkene blir levert tidsnok. Dessuten er antall filialer redusert; Deichman har for eksempel mistet flere filialer alle utlånsstasjonene og bokbuss.

PS 2: I 70-åra var det bøker ut til folket som var parolen. Nå er den ”Fy deg hvis du somler bort en bok og jammen skal du betale for det!”

PS 3: I 1976 ble Bok för alla etablert og denne gruppa oppløst. Uten at de to begivenheter har noen forbindelse.

PS: jeg er imponert over blogspot. Alle etikettene ble først skrevet i word og så "pastet" jeg hele dritten i labelsfeldtet! På en annen side : det skulle jo bare mangle...

Ingen kommentarer: