torsdag, september 21, 2006

De 25 beste barnebøker

Siden jeg allerede hadde kommentert Dagbladets sommerføljetong; lista over de beste norske voksenbøker de siste 25 år syntes jeg at jeg også måtte kommentere Bokklubbens barnebokliste. Dette er jo tross alt en blogg med vekt på barnelitteratur. Thomas utfordret meg til å lage en egen, og her er den.
(Og stakkars de unga som ikke får tilegnet seg disse bøkene. De står i stor fare for å ende opp som ungdomskriminelle hele gjengen!)

NB: rekkefølgen er i alfabetisk orden, man er da bibliotekar!

1) H.C.Andersens eventyr for barn. Ta Andersen tilbake fra Disney!

2) Rune Belsvik må med: Dustefjerten og den store sommarferieturen.

3) Og denne klassikeren kommer vi ikke utenom: Alice i eventyrland av Lewis Carroll

4) Roald Dahl kommer man heller ikke utenom. Danny og fasanjakten er den beste filmen. Det mente også forfatteren selv. Men som bok velger jeg SVK.

5) Det suser i sivet av Kenneth Grahame

6) Hugo og Josefine av Maria Gripe.

7) Av Ragnar Hovland må jeg velge Hunden Alfred og Bjørnen Samuel forlet pappkartongen.

8) Av Grethe Haagenruds fantastiske selvbiografiske serie velger jeg den siste (5.) boka; Det gror i brent jord. Forbløffende bra av en forfatter som skriver fra sin egen barndom og attpå til fra krigen! Et dypdykk i barnesinnet. Den dama må ha elefanthukommelse.

9) Janosch: siden jeg ikke befatter meg med billedbøker lengre, tar jeg denne boka med tekster som også står på egne bein: (ja det gjør vel egentlig alle tekstene hans) : Dyreliv. God moral uten moral. (Ojoj for en dybde!).

10) Av The queen herself; Tove Jansson velger jeg Farlig midtsommer. Et herlig antiautoritært budskap, Snusmumrikken er en av barnelitteraturens største anarkister.

11) Ole Lund Kirkegaard: Vesle Virgil.

12) Irmelin sandmann Lilius har skrevet en fantastisk serie om Tulavall: Hele serien heter Fru Sola-triologien og første bok heter Gullkronsmuget. Eventyrlig fra fattigdommens dager. Fikk liten oppmerksomhet her til lands da den kom ut slutten av 70-åra. Enten det var det dårlige utstyret eller ”arkaisk” nynorsk!

13) Av Astrid Lindgren velger jeg to bøker : Emil fra Lønneberget

14) og Ronja Røverdatter

15) Det blåser på månen av Eric Linklater. En bok med et sterkt frihetsbudskap. (Bare en barnebok av denne forfatteren er oversatt til norsk! Synd og skam!

16) Eddiebøkene av Viveca Lärn er av nordens beste barnebøker. Jeg kan vel like godt velge den første; Eddie og Maxon Jaxon. Nei forresten, jeg velger Eddies hus som er en fantastisk god skildring av en tilbakesatt gutt. Dessuten skildrer hun den noe forsofne og surrete faren til Eddie og hans kamp mot alkoholen på en fremragende måte uten å løfte pekefingeren!

17) Smultringene av Robert McCloskey. Kom ut på norsk første gang i 1950 og kom ut på Bokklubbens barn i 80-åra.

18) Av Patricia MacLachlan tror jeg faktisk at jeg velger En mor til sommeren. (Fra gamle dager). Om å savne en mor, blant annet. Hvorfor jeg ikke heller valgte Morgendagens trollmann? Ja her var det hårfin konkurranse.

19) Ole Brumm av A A Milne
(Den finnes i flere oversettelser, skal du lese den for ungene dine må du bestemme deg en gang for alle for hvilken. )

20) Per Nilsson: Ikke som alle andre. Om en gutt som har aspergers syndrom. Skildrer også barns redsel for å være annerledes på en prima måte.

21) Arild Nyquist skal med. Ja, det blir kanskje Krokodillesang. Fin blanding av melankoli og humor. Unga liker det melankolske!

22) Sofie og Langemann av Els Pelgrom. Sofie skal faktisk dø. Fantastisk (og usentimental!) bok om livet og døden og hvordan alt henger sammen.

23) OK, da. Jeg tar også med Harry Potter av J R Rowling. Fantasy med humor.

24) Påsanbøkene av Vidar Sandbeck. Jeg tror jeg velger Kjære broder. Om slitet og fattigdommen i 20-åra skrevet både med humor og sosial harme.

25) Hva skal jeg ta av Ulf Starks bøker? Jeg tar sjansen på Min venn Percys magiske gymnastikksko. (Du fikk vel med deg dette fiffige ordspillet?)

Thomas har også laget en liste. Som man ser er det ett sammenfall når det gjelder tittel. Tre når det gjelder forfatter. Av dette kan man trekke den konklusjonen at litteratur ikke er barebare!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig fiffig ordspill på Ulf Stark-titler der :) Hyggelig å se at det er flere som holder en Dahl-knapp på SVK!

HPL sa...

Husker at ordspillet også ble en temmelig bra tv-serie en gang i tiden.

Anonym sa...

Jeg aner debatt!

Jeg velger meg Brødrene Løvehjerte av Lindgren, Tordivelen flyg i skyminga av Maria Gripe fortjener plassen sin (det hadde skyggen over... kvartetten også gjort. Og legg merke til at jeg kalte boka: Tordivelen flyg i skyminga. Hva kommer det av? JO DET VAR DEN GANGEN BOKKLUBBEN HADDE PARALLELLUTGAVER PÅ BOKMÅL OG NYNORSK! Jeg kan takke den gangens bokklubb for at jeg er nynorskskriver også (i tillegg til mor mi), vi fikk alle bøker på nynorsk som ble gitt ut på nynorsk. Ellers er Vesle Virgil også min favoritt.
SVK er toppen.

Anonym sa...

Det var sjølvsagt eg som skreiv siste innlegg.

Ragnfrid

elis lesebabbel sa...

Hehe! Tenkte nok det Ragnfrid! Enig med Tordivelen og det nynorske. Kunne godt ha tatt med den. Men synes at Hugo er et fantastisk barneportrett så den boka fortjente å komme fram i lyset igjen!