søndag, september 03, 2006

Livet på SFO

August går i glemmeboka er skrevet av en dansk forfatter ved navn Erik Barfoed. Originalforlaget er Høst & Søn, hvor forfatteren jobbet som forlagsredaktør før han begynte som redaksjonssjef på danske Aschehoug. Boka kom ut på dansk i 2005, altså 4 år etter at han hadde sluttet på forlaget. Trekk hvilke konklusjoner du vil. Illustrasjoner og omslag av norske Thore Hansen, også i originalutgaven. Når et norsk forlag gir ut oversettelser er det grunn til å få forventninger.

• siden forlagene har hele ”verdenslitteraturen” å ta av når det gjelder oversettelser er det da mer å velge mellom.
• fordi en oversettelse er dyrere for forlaget enn originalutgivelse, dette fordi boka da ikke blir innkjøpt av kulturrået. Det betyr forhåpentlig at valget er godt begrunnet


Denne forfatteren lar to småttinger lete etter en kamerat som er gått i glemmeboka. Foreldrene har glemt å hente ham. Lederen av SFO tar det ikke så høytidelig, de har så mange barn at de kan da ikke holde styr på alle. De to guttene gjemmer seg bort under ”hentinga” og overnatter for å lete etter kameraten. Skumle ting skjer... mer kommer. Å skrive spennende bøker for og om alderen 6+ er krevende, jeg griper til boken med beven og forventning!

Er boka fantastisk, ekstatisk god/ tjaaa ikke så verst/ unødvendig oversettelse?

Mer kommer... Antakelig i dag, bare sjekk den værmeldinga

Forfatterens prosjekt er som han selv sier i intervjuet (Klikk på navnet) å skrive om vennskap, hvor viktig det er å stille opp for venner og det å bli glemt. Noe som alle barn frykter. Men det skal mere til enn selv de beste intensjoner for å skrive en god bok.

På beste Narnia-vis går våre to helter gjennom et skap (bøttekott) for å redde kameraten og møter matboksmonstre, skuffeklaprende kommoder og borteherskeren i krokodilleham. Geografien består blant annet av glemselens flod og en sørgeslette befolket av døde. Prosjektet er godt ment men noe overforklarende. Og litt tungt på labben. En ikke helt nødvendig oversettelse med andre ord. Det finnes bedre alternativer. Mio min Mio for eksempel men det var jo litt rått parti, da!

Ingen kommentarer: