torsdag, april 10, 2008

Riktig slemme piker

Tessa, nesten 17, skal dø, og har som mål å gjennomføre en del prosjekter som snille piker ikke gjør. Med hjelp av sin ikke noe spesielt snillere venninne Zoey. Aftenposten kan i starten ”ikke fordra Tessa. Selv om man er dødssyk, er det ikke OK å oppføre seg som et monster mot snille pappa, som har sagt opp jobben for å passe henne” men synes ellers at dette er en god bok.

Dødsyke hovedpersoner i ungdomsbøker er en sikker vinner, og selv middelmådige forfattere kan komme ut når de har grepet til et sånt tema. Jenny Downham er derimot ikke middelmådig.

Boka som heter Før jeg dør, er usentimental og gir troverdige personskildringer av blant andre lillebroren som gjør så godt han kan, og av moren som forlot familien til fordel for en annen mann og som nå sliter med å takle datterens sykdomsutvikling. Kanskje det blir litt mye av det gode med den bihistorien om nabogutten som må passe på sin mor som har fått psykiske problemer etter mannens død. Men forfatteren holder seg innafor og tipper ikke over. De siste sidene bør du kanskje ikke lese på T-banen. Mulig slemme piker i ungdomsbøkene er en tendens i tida men mener å huske å ha møtt noen slemme jenter i litteraturen før også.

En god bok om vennskap, kjærlighet; både den erotiske og mellom far og datter, søster og bror, og ikke minst trangen til å leve for enhver pris helt til ...

Boka kan også leses av voksne, blant annet for å forstå unge jenter i dag, men også på grunn av den litterære opplevelsen. Det kan man jo si om mange ungdomsbøker og der har ungdomsboka virkelig et formidlingsproblem. Har blogget om dette før.

2 kommentarer:

Tonita sa...

En bok jeg i årevis har tenkt å lese om igjen, - som gjorde enormt inntrykk på meg som 10-11 åring var Nicola Silver. Den var en av mange på bokloftet hos farmor, - må ha tilhørt min kusine som var 15 år eldre, selv om jeg husker den som om den var fra en fjernere tid. Ethel Turner skrev den i 1924.
Kan Google fortelle meg. Kom i norsk oversettelse i 1926.
Nicola og hennes bror måtte arbeide dagen lang med lemping av stein, - tror det ble bygget steingjerder. Den grumme fader lot dem ikke ha noen fritid, de fikk ikke lese ... fikk de gå på skole? Nicola hatet sin far - og det gjør ikke snille piker. Aner ikke hvordan det gikk, - hsuker ikke noe, jeg har lest så mange bøker siden den gang.

Nei, jeg må lese den på nytt, hvis jeg finner et eksemplar på engelsk da. På norsk har den ikke blitt gitt ut på nytt, - og er ikke å oppdrive - trur eg.

elis lesebabbel sa...

Ser ut som at de har boka i to eksemplarer på Barnebokinstituttet. Den kom ut i 1926. Ingen til ulån ser det ut som så du må nok pent sette deg ned og lese den der.

7 små australere kom ut på nytt i 1980 men ble egentlig ikke noen suksess i bibliotekenes barneavdelinger.