torsdag, april 03, 2008

Bibliotekmysteriet

er den 15. boka (nei jeg tuller ikke) i serien om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark og Helena Willis. Som sig hör och bör finns det också en nätsida som viser at det altså er kommet 15 bøker i alt og flere kommer sikkert.

Bøkene er letteleste og koselige og greie, svensk småstadsidyll, den kan nesten minne litt om denne serien bortsett fra at puben mangler. Så nå er det bare Pubmysteriet vi venter på.

Men vi skal selvfølgelig konsentrere oss om det rent bibliotekariske.

På Biblioteket i den lilla staden Vallby er det kun en ansatt, åpningstida er deretter, 16 – 18, litt uvisst hvor mange dager i uka, men dyrt alarmsystem har de råd til!

Bibliotekaren er framstilt etter vanlige yrkesfordommer, blir hysterisk bare fordi det forsvinner et par bøker eller politisjefen kaster en bok over alarmen for å teste ut alarmsystemet. Har briller ( selvfølgelig) , trange skjørt og oppsatt hår. Men snill og grei. Gidder ikke å hisse meg opp. Men altså : vi løper ikke ut og løfter armene og skriker hvis det forsvinner en bok eller to!

Så litt bibliotekhumor:
- Noen har stjålet All verdens sommerfugler!
- Hva sier du menneske? spør politimesteren, - Det går ikke an! Det er ikke mulig å stjele all verdens sommerfugler...?

Og det minner meg om da jeg var praktikant på Eiksmarka filial i Bærum i slutten av 70-åra. Da ble lånerne oppringt når reserverte bøker var ledige. Vi skrev de reserverte titlene for hånd på strimler og puttet dem i en ”kardex” og sjekket hver bidige bok før vi satte dem på hylla. Heldigvis et tilbakelagt stadium. (Også på Valleby bibliotek har bibliotekaren fått seg flatskjerm nå) . Så det er et modernt bibliotek, minsann. Men tilbake til Eiksmarka:

- Hallo det er biblioteket. Nå er ”Ti små negerbarn” inne!
- Da kommer jeg med en stasjonsvogn og henter dem!

Man har som kjent ikke mer moro enn man gjør det til selv. ...

PS: for dem som vurderer å teste alarmsystemer, de teknikkene som politisjefen tester ut kan anbefales. Spesielt da han krabber under teppet...

PS 2 : En rask sjekk på Deichman viser at disse bøkene er rimelig gørrpopulære. Også på NLB har vi de fleste men ser til min store forskrekkelse at vi mangler Safranmysteriet! Dette er et hull som må tettes! Hvordan denne boka har sluppet unna mitt argusblikk er bare et mysterium. Argusmysteriet?