mandag, april 14, 2008

Flere slemme piker

De som er med er
  • Kim, 15, sexy, vakker men skoleflink jente, går på finere privatskole, men må begynne på offentlig skole, dette til sin store fortvilelse, møter
  • Maria Sweet, også kalt Sugar. Utagerende, eksperimenterer med ulike rusmidler, ingen spesielt sunne. Også noe ”frivol” på det seksuelle området, og der har vi antakelig forklaringen på den lille ”buttonen” på omslaget : ADVARSEL: Eksplisitt innhold. (Kanskje litt dårlig norsk? På den engelske utgaven står det ”warning : explicit content” ). For unge lesere som fikk store forventninger nå; kan hende du blir litt skuffa, har lest verre ting. Snart utvikles et vennskap, etter hvert også med et erotisk innhold, mellom jentene. Andre medvirkende er
  • Zoe, forhenværende venninne, men ikke nå lengre,
  • Kims mor, umoden, forlater familien, slik faktisk også forfatteren selv forlot sin,
  • Faren som tar ansvar, det skal han ha, og
  • lillebroren, stakkars liten.
Boka heter Sugar rush, kan minne en god del om denne boka som jeg nettopp har blogget om , men går ikke tilsvarende i dybden. Tvert i mot, riktig heseblesende greier og temmelig overfladisk. Men akkurat den historien med morens svik (og sårheten) kommer ganske godt fram.

Som sikkert alle - bortsett fra meg - for lengst har fått med seg er boka gått som serie på NRK 3. Mer om serien her. Kan jo ta med dette klippet fra YouTube i tilfelle noen nå lurer på om de gikk glipp av noe.

Boka BLE skrevet før TV-serien selv om man kan få misstanker om det motsatte, men muligens ble den skrevet med tanke på en etterfølgende TV-serie. Hva veit jeg. Kan også røpe at boka – og serien - får happy ending, i boka kommer dette temmelig brått på, men kanskje fungerer det bedre i serien.

Som sagt før, ungdomsbøker om lesbiske jenter vokser ikke på trær, men antar at noen blir skuffa, her er ingen erotiske skildringer, bare litt kyssing. Det går mest på Kims kvaler og sjalusi på grunn av Marias sidesprang med diverse gutter. Boka forteller også om Kim som strever med sin lesbiske identitet men her kunne man jo ønske at boka gikk litt mer i dybden.

Forfatteren er ikke et ubeskrevet blad, hun skrev blant annet i New Musical Express i hine hårde dager. Her ”a completely unofficial but not at all scurrilous site dedicated to the queen of english journalism, Ms Julie Burchill”.

NRK har selv gitt ut boka, de ville vel ha fortjenesten sjæl. Boka er populær i hvert fall i Oslo-området, noe Deichman viser her. Barneavdelingen burde kanskje supplere litt. Om vi skal ha boka på NLB? Yes sure! Men da uten det lekre rosa omslaget med de taktile små hjertene!

Her en anmeldelse fra nettestedet ”yeye” som mener at det er ”en god lesbebok”. Og Fredrikstad blad mener den er ”perfekt for jenterommet”.

PS : 20. november 2006 ble serien tildelt den 34. internasjonale Emmy-prisen, i kategorien «Barn og ungdom», i konkurranse med blant annet de norske seriene Gutta boys og Den lille redningsskøyta Elias. Antakelig bare jeg som ikke har fått med meg det heller.

4 kommentarer:

HPL sa...

Har ikke lest boka, men jeg har sett serien, og den likte jeg veldig godt. Regner med at det i en tv-serie er litt bedre plass til å gå litt mer i dybden enn i boka.
Det som jeg syntes bar morsomt med serien var ikke bare forelskelsen, men den sterke lysten som ble skildret ... uten at noe særlig skjedde.
Anbefales!

elis lesebabbel sa...

Skjønner jeg må begynne å følge litt mer med på hva som går på TV.


Ja sterke lyster uten at noe skjer er morsomt- hehe!

HPL sa...

Aner en litt ironisk undertone når det gjelder det siste der, Eli. Det er ikke likt deg. ;)

Jeg kan jo kanskje prøve å formulere meg litt bedre:
I en del bøker og filmer som skildrer forelskelse i samme kjønn, blir det ofte drømmende blikk i den utvalgtes retning. Holde hånden og kysse litt. I et par av de første scenene i Sugar Rush (tv-serien) onanerer Kim med en elektrisk tannbørste og sikler etter Sugar på en åpenbart fysisk måte, som skiller dette fra hvordan jenter skal oppføre seg når de er forelsket. I hvert fall i ei venninne.

Men det er jo flere ting som er temmelig heftig i den serien, og hvordan faren skildres som en tøffel, som bestemmer seg for å røske litt opp i livet sitt, liker jeg.

elis lesebabbel sa...

Skjønner mer og mer hva jeg har gått glipp av!

Og apropos : så en Anne Holt-serie på TV for en god del år siden, og der var alle intime scener mellom Hanne Wilhelmsen eller hva pokker hun het igjen og kjæresten hva nå HUN het igjen godt kamuflert, for eksempel bak tjukke glassvegger i dusjen.

Mens ”intime scener” mellom heterofile par i såpeserier kan være reineste mykpornoen!

Gratulerer med nye bilder på profilen for resten!