tirsdag, mars 20, 2007

Ser hodet mitt stort ut med denne?

Og nå er det denne boka som gjelder. Mer om forfatteren her. I motsetning til hovedpersonen bruker ikke forfatterinnen selv hijab – som det kommer fram på fotografiet på omslaget. Hun er advokat og er aktiv i det ”fellesreligiøse samfunnet”. Hun deltar også i palestinske menneskerettskampanjer og det australsk-arabiske råd.

Handlingen er fra Australia men er overførbar til norske forhold. Amal, en 16 år gammel jente kommer fra en muslimsk familie og bestemmer seg, mot foreldrenes råd, for å begynne å bruke hijab. Noe som krever en god del sosialt mot. Og vår heltinne er en trygg og tøff jente som tar igjen med rasistiske klassevenninner. (Jo da, litt vel svart – hvitt blir det nok til tider).

Det er få ungdomsbøker om religiøs ungdom, her er altså en. Som troende muslim må hun også være jomfru før ekteskapet, noe både hovedpersonen og forfatteren aksepterer. Som Dagsavisen er inne på, boka preges en del av forfatterens trang til å misjonere og å drive folkeopplysning. Som kontrast mot Amal, som bortsett fra litt obligatorisk krangling lever i harmoni med foreldrene møter vi venninnen som har en mor hvis eneste mål er å få datteren gift og som ikke har noen forståelse for hennes ønske om å skaffe seg utdannelse. Og hvis bror har alle rettigheter. Og med dette vil vel forfatteren si at det er forskjell på muslimer også. Norske 16-åringer vil nok grøsse over at vår heltinne må være hjemme til kl 23 når hun er på fest.

For noen muslimske ungdommer vil nok boka gi selvbekreftelse, mens andre vil slenge den i veggen! Jeg synes boka fortjener sin plass i ethvert velassortert bibliotek. En av Amals venninner lider av komplekser for at hun ikke er tynn nok, dette vies også stor plass. Forfatteren har i det hele tatt mye på hjertet.

Alle husker vel da Pakkis kom ut i 80-åra, den avslørte hvilket krysspress mange pakistanske ungdommer i Norge lever under.

Hovedpersonen i den norske boka Izzat sliter også. Denne boka finnes i alt i 28 eksemplarer (to utgaver!) på Deichman, og selv om boka er over 10 år gammel er det bare fire eksemplarer inne.

Boka minner også litt om Født forvirra selv om hovedpersonen her ikke er muslim, men med indisk opprinnelse. En del mindre prektig enn ”Hijabboka” men morsom!

PS: ”Har dere den Hijabboka?" Se ikke bort fra dette spørsmålet alle som jobber bak en bibliotekskranke. For hvem greier vel å huske en slik tittel? For ikke å si forfatternavnet. ”Hijjabboka” finnes i 24 eksemplarer på Deichman og her er jammen ikke mange inne!

PS : Forfatteren og eksilirakeren Walid al-Kubaisi skriver denne kronikken om dette omdiskuterte klesplagget. Ellers var egentlig ikke planen å legge opp til noe hijjabdebatt på denne bloggen

PS 2: Deichman! Hvem er det som har funnet på det der emneordet ”identitet” og hvem tror dere vil søke på det?

Ingen kommentarer: