torsdag, mars 01, 2007

Første dag i den første vårmåneden

Og da må du passe på å lese denne boka før det blir for seint for i år. Boka er fin å lese for dem som lengter etter våren eller er i ferd med å mista trua på at den kommer i år også! Som det kommer fram av denne linken kom den fantastiske billedboka ”Hvem skal trøste Knøttet” ut etter Trollvinter og deretter novellesamlingen det Usynlige barnet og så Pappaen og havet. Nå forlater vi idyllen og tryggheten i Mummidalen og i den neste boka Sent i november (som kanskje passer best å lese i november) tar vi et siste farvel med våre venner i Mummidalen. Den livskloke kvinnen Too-Ticki som vi finner i dagens bok er inspirert av Tuulikki Pietilä , Tove Jansson kjæreste (eller livskamerat som svenske wikipedia kaller henne ) siden femtitallet. Og her finner du en interessant artikkel ”Att vara välsignad av kärlek” som handler om homofile temaer i Toves forfatterskap. (Siden jeg er vokst opp med disse bøkene tillater jeg meg å være på fornavn).

Noen bastante påstander om mummibøkene. (Hermed er du advart!)
• Bøkene burde aldri ha vært filmet. Bøkenes sjel forsvant helt og billedbøkene som kom i kjølvannet av filmene er bare dritten! Denne siden viser kommersialiserte sukkersøte bilder sammen med de originale illustrasjonene. Så da skjønner dere jo hva jeg vil fram til!
• Ett unntak: Den eneste gode filmen som baserer seg på Tove Janssons billedbøker er denne filmen. Den er til gjengjeld virkelig god. Og med fantastisk sang og musikk. Filmen finnes for eksempel på Deichman (VHS) og det er Kine Hellebust som synger den norske sangen. Det gjør hun på en utmerket måte.
• La heller unga vente til de er gamle nok for originalbøkene.
• Det er en skandale at Aschehoug forlag ikke har gitt ut”Hvordan gikk det” siden den kom ut første gang i 1957. (MED hullene). Nå finnes boka bare i enkelte antologier – uten hull! (Bare tull!) Boka er oversatt av Andre Bjerke.
Svenskene har gitt ut boka (med huller) flere ganger, da burde det norske forlaget også ha kasta oss på samtrykkbølgen. Aschehoug burde skamme seg. Fy!
• En av litteraturhistoriens store replikker var da Mummimamma sa med kraft ”Fra nå av skal vi drikke saft!) (Tatt fra ”Hvordan gikk det”) (Noen vil kanskje mene at jeg er vel subjektiv her, og det skal jeg være enig i. )
• Boka er den beste billedboka som noensinne er laget. (Selv 50 år etter utgivelsen).
• Boka finnes i ett eksemplar på Deichman (selvfølgelig ikke til utlån) og i 2 eksemplarer på Norsk barnebokinstitutt.
• Jeg har den selv også, lest og elsket nesten i filler.
• Man kan dele menneskeheten i to; de som liker mummibøkene og de som ikke gjør det. Det betyr jo ikke at de som ikke liker Tove Janssons bøker er dårlige mennesker men et eller annet må det være.
• Det er neppe i Tove Janssons ånd og være så bombastisk moraliserende pekefingerhevende som jeg er nå.

Her er en bra web-side. Med info om Museet Tammerfors konstmuseum i Mumindalen.
Mens her har du den kommersialiserte muminvärlden, finnenes svar på Legoland. Dra gjerne dit men tro ikke at dette har noe med bøkene å gjøre.
Jeg bare minner om at Tove Jansson selv laget tegneserier sammen med broren Lars. Her litt om disse tegneseriene. Dessverre finnes det også tegneserier som baserer seg på filmene. Sjekk dette nettstedet også. Med sanger!

8 kommentarer:

HPL sa...

Bare et spørsmål: Var ikke Jansson (jeg er på etternavn med henne) ganske fornøyd med den japanske tegnefilmutgaven av Mummiverdenen?
Synes å huske at jeg så det i en dokumentar som gikk på TV for noen måneder siden.

Eller kanskje hun var fornøyd med at de forskjellige figurene i hvert fall hadde fått riktig farge ...

Anonym sa...

Det verste var vel da Cappelens Barnebokklubb(?) ga ut de dårlige bildebøkene og skrev at Tove var forfatteren.

I slike tilfeller ringer man selvfølgelig og klager.

Ellers så er jeg så heldig å ha ei venninne i Vasa som både sender meg bøker med hull og plater med Knøttet.

Men som barn likte jeg ikke Mummitrollet. Faktisk.

elis lesebabbel sa...

Ryktene sier at hun overlot mange avgjørelser til broren Lars. Og hun skal visstnok ha vært ganske redusert i sine siste år. Men kanskje hun var glad til at det ikke ble verre. JEG holder nå i alle fall på mitt! Da jeg jobbet på Deichman ville vi ikke ha disse filmene. Men nå ser jeg at Deichman har ganske mange titler. OK. Kanskje filmene har bedre kvalitet enn mye annet søppel men de har ingenting med bøkene å gjøre. Om disse filmene er japanske eller ikke vites ikke. Deichman : se å skjerp dere når dere katalogiserer filmer da! Men en ting vil jeg nå ha sagt : det er verken sjørøvere, oldtid, tidsmaskiner eller forlovelser i de originale bøkene!

Hei Beate! Skal jammen se litt mer på den bloggen din!

(Hvordan i all verden FINNER folk bloggen min forresten....?)

Hjorthen sa...

Det er mulig at jeg må bære litt av skylden for at noen nye har funnet denne posten ihvertfall...

Anonym sa...

At Tove Jansson har skrive nokre av verdens beste bøker er heva over all tvil. Og eg trur faktisk at dei som ikkje liker bøkene ER dårlege menneske. Sjølv har eg fått for meg at Sent i november er den aller beste (hevda vel noko slikt i ein hyllingsartikkel eg skreiv i KK ein gong i tida), men no er eg villig til å la meg overbevise om noko anna. Skal iallfall lese Trollvinter om att. Det har du iallfall oppnådd.

Anonym sa...

Og så får du heller bere over med at eg skreiv "iallfall" i to setningar på rad.

elis lesebabbel sa...

Herr Uekte Hemulfetter
Det greitt. Alle som likar Tove Jansson kan iallfall få skrive iallfall kor mange gonger dei vil for meg. Og biblioteket ditt får jo og eit utlån på statistikken eller er det bokhandlaren som vert vitja. Å nei! Du har nok boka sjøl tenkjer eg.

Anonym sa...

Det tenkjer nok eg òg.