mandag, august 11, 2008

Og så var fantasysesongen i gang igjen!

For de som har holdt ut med denne bloggen en stund er det ingen hemmelighet at fantasy
ikke er helt min greie. Men selvfølgelig finnes det også god fantasy.

Phenomena har derimot aldri imponert meg. Det samme kan det jo DET være, Phenomena-serien er som kjent gørrpopulær blant unga, ikke minst gutta.

Forfatteren er i gang med en ny serie, Mare, hvor Circus er den første boka. Forlaget har så stor tro på denne serien at de gir ut hele tre bøker i år, selv om da bare en av dem da blir påmeldt innkjøpsordningen. Opplaget av den første boka skal være på 8000 eksemplarer, dette i følge et intervju i Adresseavisa. (Linken kommer seinere). Og Lydbokforlaget har allerede produsert den første boka på lyd.

Av de medvirkende:
  • Hovedpersonen, Mare, en liten gutt som blir funnet halvveis druknet, med usikker fortid. I følge det samme intervjuet i Adressa er han en ”drømmefyrste som i starten av bokserien våkner med hukommelsestap og ikke kjenner sine egne evner” .
  • Den skjeggete damen som forbarmer seg over ham og tar ham med til et circus bestående av en heller brogede gjeng, eller ”freaks”, derav
  • To siamesiske tvillinger,
  • Barneengelen Angelo, som døde i en brann og da han ble en engel klarte han ikke å fly helt opp til himmelen med sine forbrente vinger. Hvor er logikken?
  • Vlad, en vampyr, ble forlatt av sine foreldre i en grøftekant som barn, har – i tillegg til sine vampyrtilbøyeligheter- magiske evner og opptrer altså på circuset. Ellers en snill og forsagt fyr. Og – kommer altså fra en adelsslekt i Transylvania. Hva hadde Bram Stoker sagt?
  • Så har vi altså «skattemonstrene», Bjur og Holt som kommer fra Liknings –Vesenet. Dette er altså forfatterens hevn mot skattemyndighetene. Som det står i det tidligere omtalte intervjuet :
    ”Litt barnslig kanskje, men utrolig morsomt. Han skal bli husket for noe, skratter Ruben Eliassen helhjertet, om mannen som personifiserer skattegjelden forfatteren har pådratt seg”
    (Og Gyldendal er gladelig med på ”moroa”, regner med at det er klarert med forlagets jurister.) Dette KAN jo minne litt om da Astrid Lindgren skrev Pomperipossa i protest mot skattemyndighetene. Men dette eventyret var beregnet på voksne. HUN så ingen grunn til å plage sine unge lesere med sine skatteproblemer.
Noe annet man kan stusse over er at circusfølget reiser til Stjørdal, ikke et ondt ord om denne trønderbyen, det skurrer bare litt for meg i en fantasybok. Jeg får det heller ikke til å stemme når hovedpersonen spiser brødskive med tunfiskpostei. (Tida er "gamle dager", for eksempel bruker circuset hester for å dra vognene.)

Jeg er heller ikke helt på notene når Mare får låne en hatt som er brukt av Houdini, og når cirkusdirektøren talar på svenska. ”Fordi han har plukket det opp i et land som heter Sverige”. Og når marerittene til Mare til slutt ****SPOILER*** materialiserer seg skjer det ganske så plutselig.

Det er en god del løse tråder i boka, men vi får regne med at det nøstes opp i de påfølgende bøkene. Trass i drager og tekstiler ”vevd av silke fra alvebarnas første hår” har boka – for meg – liten magi. Det blir i det hele tatt litt for enkelt og klisjeaktig. Verken personer eller miljøskildringer overbeviser. Så gjenstår det å se om dette blir den samme suksessen blant unge lesere som Phenomenaserien.

Bokutstyret er påkostet, illustrasjonene er kompetente og forlaget har spandert å trykke dem i farger. Så kan man jo diskutere om hovedpersonen ser eldre ut på illustrasjonene enn alderen i teksten skulle tilsi. Personlig synes jeg han likner aldri så lite grann på Michael Jackson.

En ting til : på bildet på side 10 blir Mare båret av Esmeralda mens han i teksten blir båret av Alf, verdens sterkeste mann. Og de siamesiske tvillingene har bar overkropp i teksten men er påkledde på bildet. Unødvendig slurv!

Jeg er ikke imponert over det som kommer ut av norsk fantasy, Gyldendals bøker er intet unntak. Hva med å styrke forlagsstaben med noen som har kompetanse på denne krevende sjangeren?

PS: For resten litt underlig at Gyldendal ennå ikke har lagt ut noe om bokserien, bare om Youtube – videoen. Web-ansvarligen på ferie?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er godt vi er forskjellige. ;)

elis lesebabbel sa...

Jepp jepp Elin! Ellers hadde det vært science fiction!


Men har du lest denne boka?