onsdag, august 13, 2008

Nok en bok fra Gyldendal

Dette er en spenningsbok stinn av action. Med forfølgelsesscener, beinharde skurker, narkotikasmugling og enda verre forbrytelser, litt kjærlighet (MÅ det alltid være kjærlighet i ungdomsbøkene ja det må visst det) hovedpersonen en ensom outsider men en skikkelig tøffing det skal han ha (han blir ikke en gang redd når han ser gjenferdet av sin hengte bestefar ) og ***SPOILER*** det ender bra og skurkene får sin straff.
Og akkurat den action-greia fungerer fint, litt på sida av det sannsynlige til tider men en spenningsbok er en spenningsbok. Personskildringene er ikke all verden og kanskje litt til overmål klisjéfulle men innafor sjangeren actionbok kan de passere. Stusser jo litt over at en superskurk med DEN fæle bikkja lar seg dupere av en enkel NSB – ansatt (ikke et ondt ord om togkonduktører altså).

Men måtte nå forfatteren ha med de der parapsykologiske greiene? Og alt det der med farfaren og lyset og hundedagene og det brevet og ... Det fungerte i hvert fall ikke på meg.

Jeg er ikke helt sikker på om det er dette Terje Stemland mener med ”ekstra overraskelse på tampen” eller om det var slutten han tenker på og den var jo kanskje litt fiffig.

Og så var det der med musikken igjen da. Gjennomgangsmelodien er The Wanderer duetetten (haha duetetten da gitt, morsom stavefeil!) mellom Johnny Cash og U2. OK da, jeg får dra den fram, men dette er da musikk mest for oss gamlinger???

Til slutt noen språkblomster
  • Går det an å si at en båt har så og så mange ”år på baken”?
  • ”Steppe av bare frustrasjon”?
  • ”Gjøre Louise en mobiltelefon fattigere”? (Kunne man ikke bare skrive at han tok den fra henne?)
  • Og den her da Fr. Forlagsredaktør :”Med velsmurte hoftebevegelser skred hun frem til kanten av madrassene og tilkastet Tomas et blikk som traff ham som en flodbølge”
  • ”Hun pustet hull på halshuden hans”
  • ”Øynene var som stjerneskudd”
  • Og kan en himmel se ”skogsmørk” ut?
Til slutt noen orddelinger som ikke er så bra men disse kan jo ikke forfatteren lastes for. Korrekturleseren derimot, jasså, har ikke tatt seg råd til korrekturleser kanskje?
Her et par eksempler:
Sk-
oggerlo

Ten-
kte
Boka heter Svart sommer og er skrevet av Pål Gerhard Olsen. Heller ikke denne boka er lagt ut på forlagets web-side. Svært til sommel da?

Så over til en Cappelen – bok. En bok om noen 12 – åringer som skal delta i en realityserie – på over 600 sider? ”En moralsk fabel om å være et politisk barn i vår tid. Om ansvar og likegyldighet. Og om lovene som fortsatt ikke er skrevet” . Hva i all verden er dette da? Følg med! Følg med...

Ingen kommentarer: