søndag, august 03, 2008

Tokyo by night

Etter å ha lest om Japan fra tidlig 60 – tall kan det være på sin plass med en bok fra dagens Japan. After dark av Haruki Murakami er som den forrige boka også konsentrert om et begrenset tidsrom, men mens DEN boka strekker seg over et år begrenser Murakamis bok seg til en natt. Dette er den første boka jeg leser av denne svært så populære forfatteren. I følge wikipedia er ”Hovedpersonene ofte fremmedgjorte og ensomme samtidig som de lengter etter kjærlighet”. Og det kan jo stemme også for denne boka. Som for en drøss andre bøker. Finnes det egentlig noen bøker uten ”fremmedgjorte og ensomme personer” som ”samtidig lengter etter kjærlighet”. Kom plutselig ikke på en eneste en.

Jeg sier det med en gang : ikke mye i denne boka som får meg til å føle at jeg er i en ikke europeisk/ amerikansk stat. Bortsett fra navnene. Så er jo også Tokyo en moderne storby. Og 7 eleven finnes jo overalt. Mens med filmer derimot blir det jo annerledes på grunn av det visuelle. For eksempel denne.

De som er med
  • Mari, en ung jente (18 år) begavet, orker ikke å være hjemme og vi møter henne på en cafe hvor hun sitter og leser.
  • Hun møter – uten særlig entusiasme fra hennes side - en ung musiker ved navn Takahashi (trombonist) , jazzentusiast, med en litt spesiell bakgrunn. Men en sympatisk fyr. Med livsmotto : gå langsomt, drikke mye vann. Høres vel sundt ut for en jazzmusiker? ! Men det er kanskje slik japanske musikere er.
  • Maris søster Eri, vakker modell, som har sovet i flere måneder uten at det er klart når og om hun vil våkne igjen. På et heller tvilsomt hotell i nærheten møter vi en
  • kinesisk prostituert som er blitt sterkt mishandlet og robbet, og på det samme hotellet jobber
  • Kaoru og Korogi (for de som ikke er så bevandret i japansk : to kvinner). Begge med en vanskelig bakgrunn men med et hjerte av gull.
  • Og til slutt overgriperen.
Flere av personene møtes. Handlinga har mye kryssklipping og boka minner i det hele tatt på mange måter om film og det ser da også ut som at noen av bøkene til denne forfatteren allerede ER filmet. Boka er lettlest og yter ingen motstand. En litt sånn feelgood-bok trass i all elendigheta. Fin bok å lese i sommervarmen på et sommerhus i Danmark. Eller tilsvarende feriemål.

Til slutt litt musikk. Tittelen After Dark baserer seg antakelig på Five spot after dark hvor Takahashi spesielt framhever musikeren Curtis Fuller. Det er flere musikalske referanser i boka. Jeg nøyer meg med å ta med en til, I cant go for that med Daryl Hall & John Oates.

Etter å ha lest to bøker med handling fra Japan bestemte jeg meg for å bli i noenlunde den samme delen av verden; Indokina eller nærmere bestemt Vietnam. Mer kommer

Ingen kommentarer: