søndag, august 31, 2008

Heeeer kommer dine forlag smååååå...

Og som vel de fleste har skjønt vil jeg nå slå et slag for alle de forlagene som er villige til å løpe en stor økonomisk risiko for å utgi oversettelser av kvalitetslitteratur. Hvis ikke disse forlagene hadde tatt ansvar hadde vi antakelig vært uten disse bøkene i den norske bokheimen. Hvorfor gjør de det?
  • Fordi de er idealister?
  • Entusiaster?
  • Ildsjeler?
  • Uforbederlige optimister?
  • Klarer ikke å tilpasse seg en normal 9 – 4 jobb, kanskje?
  • Egenrådige?
  • Folkeskye?
  • Har de arvet?
  • Samme søren, men takk og pris for at de finnes.
Her kommer en liste under motto flere nevnt og sikkert noen glemt!

Da jeg blogget om denne boka ble jeg gjort oppmerksom på at boka nettopp var blitt oversatt til norsk. Forlaget heter HISTORIE & KULTUR AS og flere bøker kommer. Og det gjør sikkert en hjemmeside etter hvert også!

Og så har vi Heinesen forlag som blant annet har oversatt den fantastiske billedboka And, Døden og Tulipanen av Wolf Erlbruch. Nei men i svarte! Ingen hjemmside her heller?

Det ser det heller ikke ut som Document forlag har. Dette forlaget har gitt ut flere bøker av Primo Levi.

Webside har derimot Jevelforlaget som er i full gang med å oversette den fine ”I morgen” – serien for ungdom. Som burde ha vært oversatt for lengst! (Håper inderlig forlaget kommer i mål. ) Jeg blogget om den første boka for et par år siden.

Og nå kom jeg plutselig til å tenke på Minuskel forlag som blant annet har fått oversatt et par viktige bøker som jeg også har blogget om før.

Jeg har også litt lyst til å ta med mangschou forlag selv om de begynner å bli mer etablerte, de har hatt flere heftige billedbokoversettelser, blant annet
Mina och Kåge av Anna Höglund. Og Farvel her Muffin av Ulf Nillson.

Til slutt drar vi fram Frifant forlag som tok ansvar og endelig fikk gitt ut klassikeren Tante Gummigutta igjen!

Ojoj! Holdt jo nesten på å glemme forlaget Fritt og vilt, som holder til langt ute i skauen i et nedlagt feriested for nonner. Forlagsredaktørene har ikke latt seg påvirke nevneverdig av den religiøse ånd som måtte finnes igjen i tømmerstokkene, men er i full gang med å utgi serien om Anarkistenes verdenshistorie. Og - siden det ikke fantes noe bedre verker om emnet fra før måtte de skrive den sjæl!

Jo da, det er mange rare forlag og mange snurrige bøker, og noen kunne vel verden ha klart seg foruten, men uansett : sjarmerende planter i bokfloraen! Og bare det faktum at noen fremdeles gidder å drive med papirbøker i vår digitale tid er verdt en egen bloggpost!

PS: En ting som irriterer meg : Bloggspot tillater ikke tegnet & i etikettfeltet! Er det for mye forlangt?

Ingen kommentarer: