fredag, januar 11, 2008

Nok en likegyldig bok fra Gyldendal

Eller nok en likegyldig bok er kanskje mer korrekt da det (som kjent?) ikke bare er Gyldendal som gir ut likegyldige bøker. Himmelstøv handler om spisevegring.
  • Mor og far krangler
  • Far bruker for mye tid på jobben
  • Mor deprimert
  • Mormor i ferd med å bli senil
  • Eldste datter (hovedpersonen) er altså spisevegrer
  • (Herregud er det rart mora blir deprimert!)
  • Attpå til har bestevenninna (nei ikke moras) blitt sammen med akkurat han som hovedpersonen er forelsket i.
Ja, det kunne ha vært en såpeserie. Eller forsåvidt en typisk ungdomsbok vil vel noen si. Det går an å skrive bra litteratur om slike temaer, men her blir det for monotont og kjedelig språk. Og overfladiske personsskildringer. Jeg blir ikke berørt temaet til tross. Dessuten undervurderer forfatteren leseren, dette blir for overtydelig. Og hvor mye forfatteren veit om dette vanskelige temaet er ikke lett å si, forfatteren klarte i hvert fall ikke å overbevise meg!

Så kan man jo diskutere hvor mye tid forfattere som skriver om vanskelige ting som spisevegring, incest og annen moro skal bruke på å sette seg inn i temaet på forhånd og hvor mye de kan bruke av innlevelsesevne og dikteriske ferdigheter. Jeg veit jo ikke hvor mye Herbjørg Wassmo visste om incest da hun skrev bøkene om Tora men hun har altså de ferdigheter som skulle til for at leseren skulle bli grepet. En annen forfatter jeg ble frista til å nevne nå er Ann Provoost.

Her eksempel på en god ungdomsbok om venninner hvorav den ene får en kjæreste:
Katarina von Bredow : Sinnsykt forelsket

Her eksempel på en god ungdomsbok om venninner hvorav den ene får en kjæreste og mor har problemer:
Charlotte Glaser Munch : For slem til å være snill. (Blogget om før)

Gode bøker om bestemødre og unge jenter:
Hva med bestemor av Hadley Irwin
Eller Jeg tar sjansen av Ulf Stark (bestefar)

Om spisevegring:
Plutseleg no av Ragnfrid Trohaug

Skal du ha en bok som kombinerer både spisevegring/ senile bestemødre/ deprimerte mødre og venninner som får kjæreste og attpå til akkurat den fyren hovedpersonen selv er forelska i er det muligens ikke så mange flere enn denne boka.

PS: reisende med Østeråsbanen : Ja, det KAN hende at den dama med den ukule lua og sorte vinterkåpa som har sittet og stønna og rista på hodet mens hun leste en bok den siste uka var meg .

PS 2 : Gyldendal ; dere må se å få gjort noe med web-sida deres.

Ingen kommentarer: