lørdag, januar 05, 2008

Dæven døtte!

I Dagsavisen i går kunne vi lese at Harry Hole er på lånetoppen på norske bibliotek. (Bombe, hva!) Og HER en liste over mest utlånte forfattere og bøker for barn og voksne. Jeg gidder ikke gnåle om Nesbø, Ragde, Eldstad og alle de andre nå og hva folk egentlig burde lese mer av og bla bla bla bla bla men konsentrerer meg om barnebøkene.

På lista over de ti mest utlånte enkeltbøker 2007, barn: finner man 6 Kasper-bøker av Jørn Jensen. (Fotballøve) . På 6. plass : J.K. Rowling : Harry Potter og Føniksordenen, og sjuende plass Lise Blomquist : Taekwondo er tøffest! (Nok en leseløve). Men den boka som topper, folkens, er denne : Jorun Gulbrandsen : Eli ser (ABC Hokus Bokus) som altså er en lesetreningsbok fra 2002!!!

Hva er grunnen til at akkurat denne boka er så populær på norske bibliotek?
  • Lærerne og foreldrene helt paniske fordi unga ikke behersker leseteknikken?
  • Var dette den aller beste boka i serien ABC Hokus pokus? (Det finnes forøvrig 18 til i samme serie av samme forfatter, alle skrevet i 2002). Jammen se sjæl da for pokker!
  • Var forfatteren spesielt heldig med akkurat denne boka i serien. Endelig funnet sin lyriske åre?
  • Akkurat denne boka var spesielt vellykket reint pedagogisk, kanskje. Eli ser kan få selv de dummeste unga til å lære å lese på no time!?
  • Akkurat denne boka ble kjøpt inn som klassesett i det ganske land?
  • Barnebibliotekarene sittet på bakrommet og drukket kaffe istedet for å gå ut til lånera og anbefale de virkelig GODE bøkene?
  • Eller har noen på pure dævelskap gått og lånt boka omatt og omatt bare for å kødde med statistikken?
Og på lista Mest utlånte forfattere 2007, bøker for barn (10 i antall) figurerer tre norske forfattere, Tor Åge Blingsværd (nr 3), Ingunn Aamodt (9) og Bjørn Sortland (10). Og nummer 1 er altså vår danske venn Jørn Jensen!

ALTSÅ! JEG SKJØNNER INGEN TING!

1 kommentar:

Elin sa...

Det er bare tall... Jeg tror ikke vi skal legge for mye vekt på dem. ;)