torsdag, september 13, 2007

Ung og lesbisk

Vi møter:
  • Ursula, 16 år, usedvanlig talentfull makeupartist, har også andre kunstneriske talenter,
  • Venninnen Nadja, som Ursula også føler seg seksuelt tiltrukket av, men akkurat slike følelser har ikke Nadja overfor henne,
  • Lotte og John, noe eldre enn vår heltinne, innehavere av Body Effex, lager filmrekvisitter i tillegg til make-up-greiene, og hos hvem Ursula tilbringer så mye tid at det går utover leksene, derav tidsklemma,
  • Den kære familie,
  • Liselotte Kronhøj, som blir overfalt i skogen under et rollespill, og blir kuttet opp i ansiktet og antakelig ødelagt for livet, dette av samme person som like før prøvde seg på Ursula. Ursula får stygge mistanker om hvem dette kan være. Er det noen hun kjenner?
  • Og Cecilie...
Boka ble til tider litt omstendelig og pratsom, og forfatteren smører kanskje litt tjukt på med dramatikk, og man kan jo lure på hvorfor ikke Lotte og John ikke har andre enn 16-åringene Ursula og Nadja å ty til når Lotte blir alvorlog syk, derimot kan jeg godt godta at (og her kommer jeg til en mulig ***spoiler***) Ursula blir sendt til London for å forsvare firmaets (altså Body Effex) ære og .... ja dere kan vel tenke dere sjæl hvordan det går. Det handler om drømmer som oppfylles og det kan vi jammen unne de unge leserne.

Og så står det jo veeeeeldig mye om klær og merker og sminke, men målgruppa har sikkert ingen innvendinger.

Og var nå egentlig den der krimhistorien helt nødvendig, men skitt au.

Bokas klare styrke er skildringa av hvordan Ursula strever med å finne seg selv, akseptere sin seksualitet, hvordan hun søker på nettet, både danske, norske og svenske nettsteder for å finne svar, og jippie jippie boka får en (mulig spoiler igjen???) happy ending etter litt missforståelser og kjærlighetstrøbbel.

Halve boka handler om turen til London hvor blant annet besøket på lesbestedet Vespa Longue og møtet med to litt eldre homofile gutter får sjelsettende betydning for Ursula.

Boka kom ut på dansk i oktober 2006. Håper inderlig at dette blir en ny serie. Eller vad siger du så, Bente Clod?

Som det kommer fram fra tidligere poster er det skrikende mangel på ungdomsbøker med lesbiske i hovedrollen, kanskje noen norske forlag kunne vurdere Lotte Inuks bøker?

Ellers så trenger man jo bare å sjekke dagens aviser for å konstatere at enda er det et langt stykke å gå før fullstendig likestilling mellom de seksuelle legninger. Hvem skulle tro at det skulle ta så lang tid da den homofile frigjøringa for alvor tok fart i 70-åra.

Eller for å si det med Bakunin : Ingen er fri før alle er fri!

2 kommentarer:

HPL sa...

Jeg anbefaler også new zealandske Paula Boocks bøker. Dare, Truth or Promise var en flott leseropplevelse.

Anonym sa...

Denne må jeg nok lese.

Ellers er Mian Lodalens bøker fabelaktige, også de som ikke er oversatt til norsk. ;)