tirsdag, juli 07, 2009

Og så har man lest noen bøker igjen

I min sikkert avsindig populære serie ”Og så har man lest noen bøker igjen” åpner vi i dag med boka Hevn av Jan Chr. Næss. Vi har med en 17 år gammel outsider å gjøre, rammen rundt er en mordgåte, den ”steingamle” nabodama er død og hvem er morderen? Vår helt eller nærmere sagt ”antihelt” er sånn herlig politisk ukorrekt asså! Her kommer det både rasistiske og homofobe ytringer nær sagt over en lav sko. Skikkelig tøfft hva! I følge forlagsreklamen er boka ”et søskenbarn av bøker som J.D. Salingers Catcher in the rye og Bret Easton Ellis' American psycho” men når ikke helt opp til disse klassikerne for å si det forsiktig. Det er mer enn fristende å sitere Alf Prøysen : "Æille har ett syskjenbån på Gjøvik" . Boka minner meg også om Svarte sjeler av Finn Øglænd (Samlaget 2007) men den var en god del hakk bedre. Og skal man drive å sammenlikne med andre ungdomsbøker : vi kan jo også ta med Alt annet enn pensum av Harald Rosenløw Eeg, blogget til gangs om før.

Det er som seg hør og bør en del vold i boka men synes ærlig talt at det tippa litt over på slutten. For meg ble det ikke helt troverdig at hovedpersonen skulle gå så drastisk til verks i forhold til den foregående handlinga.

Da likte jeg bedre Full pott i hjerter av Svein Børge Hoftun. Boka er sympatisk nok men kunne godt hatt litt mer trøkk og intensitet. Vi møter Jon fra Torshov, 16 år, og lillebroren Steinar som har AHDH. Moren er mer eller mindre på kjøret og sønnene blir mye overlatt til seg selv. Med i bildet er også en brutal stefar. Faren har de aldri møtt, det eneste de veit er at han har sittet inne for mord. Boka er som en roadmovie på jakt etter far, og ferden går fra indre Oslo øst til Vestlandet og siden til København hvor Jon treffer Erik og oppdager sin homofile legning.

Og så kan vi jo avslutte med en skikkelig fjortisbok, nemlig ”Jeg så ham først” av Eva Susso. Forfatteren klarer å skape en levende og troverdig jeg - fortelling om ei jente som går første året på ungdomsskolen. For en voksen leser kan det kanskje bli vel mye venninneintriger og kjærlighetsforviklinger men regner med at boka vil slå an i målgruppa. Kan kanskje ta med at forfatteren sitter i den prestisjefylte Svenska barnboksakademin.

Ingen kommentarer: