søndag, juli 12, 2009

Og så har jeg lest enda en barnebok

Men nå får det da også klare seg for en stund. Den boka jeg snakker om nå heter Falskmyntnersaken og er første bok i serien ”En sak for New Cut-gjengen” av Philip Pullman. Boka kom ut første gang i 1994 og det ser ut som at det bare er kommet ut en bok til i serien ( i den grad man kan snakke om serier når det bare er to bøker) men hva pokker skal man ellers kalle det. Den andre boka er heter forresten Gassmontørenes ball.

Handlinga er fra 1894, altså 100 år før boka kom ut, så det dreier seg altså om nok en humoristisk detektivbok for barn med handling fra gamle dager. Vi er i et tåkete London, nærmere bestemt Lambeth og med litt Dickenske personer og alt man i det hele tatt kan forvente seg. Året etter at denne boka kom ut kom første bok i serien den Mørke materien og da gjorde forfatteren et litterært kvantesprang. HVOR påkrevd det er å gi ut serien ”En sak for New Cut-gjengen” 15 år etter kan nok diskuteres men boka er småtrivelig og med moral.

En annen serie av Pullman som kom ut enda et ti-år før (1985) har den unge jenta Sally Lockhart som gjennomgangsfigur. Den første boka er oversatt to ganger til norsk, andre gang med tittelen Rubinen i røyken (Tun 2006). Første gang med tittelen Blodrød rubin. (Eide 1987) Og bind to kom ut i 1988 på samme forlag. (Iskaldt spill) Og så ble det bråstopp med DEN serien. Litt dumt men slik er det vel når et lite forlag sitter på rettigheter til en serie de ikke klarer å følge opp. (Ser ut som at Tun har gitt opp å gi ut barne- og ungdomsbøker).

Ingen kommentarer: