søndag, mars 16, 2008

Oss gamlinger imellom

Nok en gang er en bibliotekar med lang erfaring blitt forbigått av en ung bibliotekar mer eller mindre rett fra bibliotekskolen, i forbindelse med ansettelse i stilling som barne- og ungdomsbibliotekar i et bibliotek jeg av diskresjonshensyn skal la være å nevne.

Bare så det er sagt : jeg mener ikke at man skal gå blindt etter ansiennitet i forbindelse med ansettelser, men her dreier det seg altså om erfaring og bokkunnskap (viktig for en barne- og ungdomsbibliotekar siden god bokkunnskap er grunnlaget for alt vi gjør) kontra ingen erfaring overhode. Legger også til at bibliotekaren med over 30 års erfaring ikke engang ble innkalt til intervju!

Nå er det jo ikke første gangen vi hører om at helt nyutdannede blir foretrukket foran søkere med lang relevant erfaring. Og sikkert heller ikke den siste.

Hva er det vi oldisser har som en ung nyutdannet bibliotekar ikke har:
  1. Erfaring og bokkunnskap.
  2. Ferdige med småbarnsperioden. Mer friske siden vi ikke lengre får alle sykdommene som går i barnehage. (Nei – jeg mener IKKE at det at kvinner har barn skal brukes mot dem.)
  3. Selvstendige
  4. Fleksible
  5. Romslige
  6. Åpne og positive
  7. Udogmatiske
  8. Tør mer, kanskje fordi vi har mindre prestisje å tape.
  9. Vi tar ikke oss selv så alvorlig
  10. Og vi er forever unge - før vi fullt ut begynner å gå i barndommen!

Hva har en ung nyutdannet bibliotekar som vi eldre ikke har:
  1. Antakelig bedre på IT. (Jeg kan ikke imponere noen med min IT-kompetanse men jeg er pokker så flink til å bruke det jeg kan.)
  2. Lært en del nytt i bibliotekarutdanninga. Ellers er bibliotekaryrket et typisk yrke hvor du lærer tinga ute i det praktiske liv.
  3. Ungdommen liker bedre unge mennesker enn gamle kjærringer og gubber. Er du over 40 har du liten kulhetsfaktor, men jeg tipper at ungdommen foretrekker en eldre bibliotekar som er engasjert, kan bøkene og vant til å kommunisere foran en klasse enn en ung bibliotekar som er uengasjert, ikke kan bøkene og ikke kan kommunisere med en klasse. (Men - antakelig vil de foretrekke en ung engasjert bibliotekar som kan bøkene og kan kommunisere enn en gammel engasjert bibliotekar som kan bøkene etc...)
  4. Lavere lønn, grunnet kort ansiennitet. (Mindre lønnsutgifter. )
  5. Bedre syn. (Ingen utgifter for arbeidsgiver til for eksempel skjermbriller)
  6. Bedre hørsel (Ler av alle sjefens dårlige vitser)
  7. Skjønnhet og ynde
  8. Lett å forme og lett å kontrollere
  9. Mangler faglig sikkerhet slik at sjefen alltid har ”rett” og slipper møte motstand
  10. Er aldri flinkere enn sjefen
Og der har vi vel svaret på hvorfor en dyktig, engasjert og profilert bibliotekar blir forbigått av en ungsau!

PS:
Bør kanskje tillegge : jeg har ingenting imot unge kolleger. Jeg har jobbet sammen med mange unge og uerfarne bibliotekarer som har kastet seg ut i det med fynd og klem! Det var heller ikke dette som var poenget.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du må ikke undervurdere IT-kunnskapene i denne sammenhengen, det er nok her det meste ligger (IT-ansvar pluss jobben med å vise frem biblioteket på flickr, facebook, blogg etc).

Det er også et poeng at det ønskes at man skal formidle den nyeste delen av bokstammen (jf Ines brøler nylig), slik at de nyutdannede egentlig stiller likt med resten sånn sett. Pluss at vi i tillegg skal formidle alle nye medier, tegneserier, filmer (kinotek ftw!), konsollspill etc, som "de av den eldre skolen" ofte ikke kjenner så godt til.

Sjefen slipper motstand? Morsom du :D Og jeg forstår ikke helt hvordan du kan påstå at nyutdannede ikke kan være selvstendige, fleksible etc (leser på kvelden og i helgene vi som alle andre). Nå føler jeg meg truffet gitt. :D

elis lesebabbel sa...

Hei ms Joplin
Takk for svar!
Som du sikkert skjønner : jeg setter dette litt på spissen. Man finner alle egenskaper i begge bolker. Det ideelle er en blanding av aldre.

For 20-30 år siden var man nok mer nøye med ansiennitet enn nå – og – nei jeg vil ikke tilbake til den tida.

Men jeg er drit lei av at man alltid skal prioritere unge ved nyansettelser, har aldri hørt at ”nå må vi ansette en over 50 dere, det er så mange unge her” .

Ad IT-kunnskap - selvfølgelig bør noen i biblioteket ha den kompetansen. Men alle trenger ikke kunne alt! Dessuten er ikke dette SÅ aldersavhengig. Jeg jobber sammen med damer over 45 med svært gode IT-kunnskaper. Bare så det er sagt.

Og selvfølgelig må den eldre skolen følge med på nye bøker (noe denne bloggen skulle bevise at jeg gjør) og medier.

Jeg veit at enkelte sjefer foretrekker medarbeider som de ikke vil få problemer med.

Og - jeg BLIR forbannet ved åpenbare forbigåelser!!! (Dessuten gikk de glipp av en fantastisk b&u-bibliotekar . Det derre dumme biblioteket fortjener vel ikke noe bedre! Og vedkommendes nåværende medarbeidere er jo bare happy! For ikke å snakke om unga )

Og - ikke mindre forbannet hadde jeg vel blitt hvis jeg hadde lest dette blogginlegget for la oss si for snart 30 år sida da jeg selv var nyutdanna.

Anonym sa...

Hehe, du har noen gode poeng!
Tror imidlertid du har oversett ett moment her: De unge og nyutdanna MÅ faktisk ha en jobb ettersom de ikke har noe å falle tilbake på. De eldre har gjerne en jobb fra før, eier bolig, har mer eller mindre nedbetalt studielånet, eller er etablert med en partner som gjør at økonomien er mer stabil enn hos en 24-åring rett fra skolebenken.
Selv var jeg vilt begeistret da jeg fikk min jobb ("Hurra, jeg slipper å leve på gata"), ettersom jeg ELSKER barnebøker og stortrives med å forme lettpåvirkelige små barn til min egen hær av fanatiske serienerder... I've said too much.

PS: Ikke alle ungsauer er lammekjøtt...

Anonym sa...

Du får det til å høres ut som om det er svinsende lett for en ung å få seg jobb som barne- og ungdomsbibliotekar. Jeg synes det er pokkers så vanskelig. Bare fordi jeg er i 30-åra betyr ikke at jeg har planer om å pluppe ut med unger i øst og vest. ;)

Tonita sa...

Skal man få jobben fordi man ellers må bo på gata, - skal det ikke være reell vurdering av faglige kvalifikasjoner?
Anonym har ikke min sympati her.
Det minner om de gamle fæle tretti-åra da kvinner ikke skulle få lov til å arbeide fordi de da tok jobben fra en mann som trengte den mere.

Men - for all del, jeg forstår godt at mange unge nyutdannete blir frustrete når det ikke er fagrelevante jobber å få.

I "min tid" gikk vi fra vikariat til engasjement til vikariat, - og fast jobb kunne det ta år å få.

Kanskje det er en av grunnene til at vi klamrer oss fast og ikke går av før tiden slik at de unge kan få slippe til. Eller kanskje vi synes at vi gjør en ganske så bra jobb, - liker jobben, får tilbakemeldinger om at det vi gjør er bra?
Jeg tror jeg blir litt til jeg.

elis lesebabbel sa...

Takk for kommentarer alle som en. Har selv vært der Tonita har vært i "sin tid" og har seinere vært på andre sida av bordet i forbindelse med ansettelser. Det eneste vi da var opptatt av var å finne den best egnede for "vårt firma". Og som til syvende og sist tjener våre brukere best.

Uansett hvem som får jobben er det sånn ca 59 andre som blir skuffa.

Så litt elementær matematikk:
Hvis noen som allerede har jobb får en ny jobb blir det jo fremdeles en ny jobb / stilling ledig.

Ellers har vi kanskje kommet aldri så lite grann vekk fra den opprinnelige intensjonen med denne bloggposten, "Hva slags bibliotekarer trenger vi" men det gjør da INGEN TING!

Anonym sa...

"Hva er det vi oldisser har som en ung nyutdannet bibliotekar ikke har:


1. Erfaring og bokkunnskap.
2. Ferdige med småbarnsperioden. Mer friske siden vi ikke lengre får alle sykdommene som går i barnehage. (Nei – jeg mener IKKE at det at kvinner har barn skal brukes mot dem.)
3. Selvstendige
4. Fleksible
5. Romslige
6. Åpne og positive
7. Udogmatiske
8. Tør mer, kanskje fordi vi har mindre prestisje å tape.
9. Vi tar ikke oss selv så alvorlig
10. Og vi er forever unge - før vi fullt ut begynner å gå i barndommen! "

Jeg har ansatt mange. Rent generelt vil jeg si at av den listen din over det du mener eldre og erfarne er bedre på enn nyutdannede er det bare nr. 1 som etter min mening er rikig. Nr. 2 bør man som arbeidsgiver overhodet ikke ta med i vurderingen, det vil være diskriminerende. Min erfaring er at de andre punktene på listen din har unge nyutdannede vel så ofte som eldre erfarne. Nå jobber ikke jeg i bibliotekverden, men i en bransje som på mange måter kan sammenlignes.

I tillegg til de faglige kvalifikasjonenen tar man ofte hensyn til momenter som gjør at de ansatte som gruppe ikke blir for homogen. Sist jeg ansatte hadde vi et klart mål om å få inn en yngre medarbeider, for å få en bedre aldersblanding i staben, og fordi lønnsressursene vi hadde ville bli best brukt på den måten.