tirsdag, mars 04, 2008

Og enda litt mer lettlest

Og attpå til fantasy!
Og så DANSK på toppen av det hele!

Den usedvanlige produktive fantasyforfatteren Josefine Ottesen kommer her med en ny serie som heter Sagaen om Sigurd og som på mange måter kan minne om en tidligere serie av den samme forfatteren; Drageherren. Denne første boka i en planlagt serie på seks bøker tar utgangspunkt i norrøn mytologi så nå slipper vi unna alt som heter drager, riddere etc. Så med nærmere ettertanke er kanskje ikke dette fantasy, men pytti!

Kjente ingredienser:
  • Helten Sigge svinedreng, men som den erfarne leser sikkert allerede har skjønt, av edlere byrd,
  • To halvbrødre som er kongesønner, udugelige i motsetning til altså Sigge,
  • Den mystiske Brage, som er ... hørm hørm kremt...
Jeg synes at personene og replikkene fungerer fint innenfor den historiske rammen. Det er bare en ting jeg stusser litt over. Gutta unnskyld kongesønnene får et kart over skogen for å finne fram til Brage. På illustrasjonene finner vi bronselurer, som altså gir en indikasjon på bronsealderen. Brukte man kart i Norden på denne tida? Da knapt nok skrivekunsten var i bruk?

Gyldendal smeller i år til med fantasyserien om Sarin av Benni Bødker som igjen kommer ut i serien Mer å lese. (Gode bøker. Lett å lese videre. Fra 8 år) ”
MER Å LESE er fortellinger med tempo og humør om alt fra vennskap, spenning og sport til humor og fantasy. Korte kapitler, morsomme illustrasjoner og luftige boksider. Alt i et språk ferske lesere kan følge med i.”
Og så kan man jo atter en gang diskutere det der med å sette ALDER på bøkene, men det er visst bokhandlerne som vil ha det slik. Tilbake til

Sarin, jente, vakker med naturlige krøller, men skikkelig tøff, rømmer fra sine fosterforeldre for å finne sine egentlige foreldre. Hun møter flere personer, som hjelper henne men kanskje ikke alltid med like rent mel i posen, og i bok to treffer hun en Løvegutt. (Jepp! Kan faktisk gi litt assosiasjoner til Skjønnheten og udyret). Orker er også med. Det virker som danskene er ”ville med” orker; i Drageridderen finner vi plenty av dem.
Det skal i følge forlaget komme 6 bøker også i denne serien.

Begge disse seriene fungerer på sine premisser; lettlest action med fengende intrige. Og dette er jo akkurat hva jeg etterlyste i denne blogposten, lettlestbøker med gode fortellinger. Så her er det bare å brette opp ermene og smøre punktprinterne!

Illustrasjonene i begge seriene er av Christian Højgaard. Ikke noen stor billedkunst men attraktive for unga. Og det kommer jo klart fram at han har bakgrunn som tegneserieillustratør. Han har også klart å lage to forskjellige uttrykk, tilpasset hhv norrønt drama og ”jentefantasy”. (Upps! Fant jeg her opp en ny sjanger?)

PS: Gyldendal : hvorfor går det ikke an å søke på ”Benni Bødker”

_

3 kommentarer:

HPL sa...

Har akkurat lest den første boka om Sigurd svinedreng, og det er jo ikke akkurat stor litteratur, men det fungerer nok fint. Forfatteren legger i hvert fall opp til mye spenning videre utover i serien.

Benni Bødker sa...

Jeg plejer at kalde det femi-fantasy, når jeg holder foredrag om fx Josefine Ottesen og Lene Kaaberbøl. Der er sjovt nok i Danmark en del kvinder, der skriver fantsy om piger, der kun movdilligt påtager sig rollen som den udvalgte (i modsætning til gammeldags heroisk fantsy om mænd, der hellere end gerne leger helte). Men "jentefantasy" klinger endnu bedre!
Mvh
Benni Bødker

elis lesebabbel sa...

Hejsa Benni!
Takk for kommentar!
De to første bøkene i serien er lige nu sendt til produksjon i blindeskrift og jeg har store forventninger til denne serien! Dessverre tilkommer det ingen inntekter til opphavsmannen ( det vil si deg) siden brailleskriften følger reglene ”fred frihet og alt gratis”.