søndag, mars 23, 2008

Söder

er en bydel i Stockholm og kan vel nærmest sammenliknes med Kampen, Rodeløkka, Sagene, Grünerløkka eller andre forhenværende arbeiderbydeler i Oslo. Söder er ikke lengre det det en gang var, noe Fred Åkerström synger om allerede i 70-åra i denne sangen ”Oslo”. Sangen kom ut på LP-en (som det het den gangen) Två tungor i 1972 og mye har som kjent skjedd også i Oslo siden da. (Bare overse de derre turistbildene på videoen).

Da jeg kastet meg over Stig Claessons forfatterskap fant jeg en artikkel der det står at Slas ”fostrats av en annan litterär storhet från samma östra Södermalm, Per-Anders Fogelström och hans ungdomsklubbar”

Og dermed ble jeg oppmerksomheten på Per Anders Fogelström, som er 9 år eldre enn Stig Claesson. Siden jeg allerede hadde en (ulest) Bok för alla-bok i hylla som het Vävarens barn, ble jeg nysgjerrig og oppdaget at forfatteren også har skrevet en serie på 5 bøker; ”Stadserien”, som handler om historien sett fra arbeidernes side og altså utviklingen av bydelen Söder. Den første boka heter Mina drömmars stad. Det er et imponerende arbeide forfatteren har nedlagt, bøkene tar for seg tida fra 1860 til 1968. Serien er også på Världsbibliotekets liste minsann! Forfatteren var fredsaktivist og blant annet aktiv i motstanden mot vietnamkrigen.

Underlig nok er bare en av forfatterens bøker oversatt til norsk, nemlig Sommeren med Monica som også er blitt filmet; regi Ingmar Bergman.

Mina drömmars stad starter i 1860 og slutter i 1880. Vi møter den 15 år gamle bondegutten Henning Nilsson som tvinges inn til Stockholm. Her møter han bygutten Tummen som drømmer om revolusjon. Arbeidsforholdene kunne skremme en viss mann på flatmark, vi møter sjauere, bakerdrenger, kusker, horer og andre fra proletariatet og forfatteren gir et svært realistisk bilde av brutalitet, umenneskelig slit, ekstrem trangboddhet hvor privatliv ikke eksisterte, å bli syk var en katastrofe og arbeiderne ble kun betraktet som arbeidskraft som det gjaldt å tyne maksimalt ut av. Boka handler også om spredte forsøk på opprør. Mere av det kommer sikkert i seinere bind i serien. Dette kan høres ut som litt traurige greier, ja, men det er det ikke! Personskildringene er levende og forfatteren viser både deres gode sider og deres svakheter.

Jeg har blitt litt hekta nå altså, og heldigvis har de hele serien i flere eksemplarer på Deichman.

Etterpå skrev for resten forfatteren en serie på tre som starter med Vävarens barn. Den går enda lengre tilbake i tid.

Vi har flere forfattere som skriver fra Oslo, eller rettere sagt Kristiania, kan jo nevne Oskar Braaten, Karsten Alnæs, Dag Solstads bøker om tida før og under krigen, med flere som jeg ikke kom på i farta eller i hvert fall som er verdt å nevne men ingen som skriver sammenhengende fra 1700-tallet til moderne tid.

Ingen kommentarer: