onsdag, mars 12, 2008

Innerst inne er vi alle anarkister

Akkurat den overskriften tok jeg vel litt ut av lufta men her kommer en reklame for denne nye boka fra forlaget Fritt og vilt; ”Et kresent norsk forlag”.

Boka heter intet mindre enn Anarkistene i verdenshistorien bind 1 og begynner med Pariserkommunen og ender med den russiske revolusjonen.
Fortsettelse følger etter hvert i bind 2. Boka fikk et ”stilfullt lanseringsmøte på Humla, Hausmania mandag 10. Mars” og de som var så lure et de var der kunne få boka for over hundrelappen mindre enn bokhandlerprisen. I tillegg gratis saft og bokstavkjeks. (Nei, også andre bokstaver en A - en ble servert. Hvorfor de ikke kjørte med Mummitrollkjeks i stedet er ubegripelig for meg, det er i hvert fall et par anarkister å finne i denne verdenen. Om enn noe aristokratiske.)

Forfatteren er den utrettelige Syphilia Morgenstierne alias Mari Toft og som man da skjønner er dette ikke noen heavy teoretisk bok men skrevet i en engasjert og journalistisk stil!

Mari Toft var også en periode redaktør av Bok og bibliotek før hun trakk seg i protest. Synd for Bok og bibliotek! Synd for bladets lesere. Synd for den norske bibliotekverdenen!

Og da passer det jo fint å avslutte med denne vakre sangen om den svenske anarkisten Joe Hill som ble henrettet i 1915. Videoen tatt fra en demo i N Y i 1998 og sangeren vi hører er Paul Robeson.

Skitt au! Vi tar med denne versjonen med Joan Baez også vi, i anledning begivenheten!

Ethvert velassortert bibliotek bør ha boka! Landets blinde og lesehemmede ligger i hvert fall bra an og bør bare sette seg på venteliste så fort de kan. For denne blir det garantert rift om!

Da gjenstår det bare å gi salige Bakunin ordet : Kjøp den føkkings boka! Dessuten bør man støtte alle idealistiske småforlag i kampen mot de store. (Bakunin hadde sikkert noen gullkorn om dette også!)

2 kommentarer:

Kristin sa...

;) - vel. Tror jeg ville blitt en allrtiders anarkisthippie! Men det er jeg kanskje uansett. Jeg er jo født i året for Berlinmurens fall. Tjohei ;)
Digger å dypdykke i dine litterære anmelderskoger, forresten.

God påske right back!

elis lesebabbel sa...

Tviler ikke Kristin! For meg holder det lenge at du er den du er! Uansett hva slags "fane" du vil gå under!

Hyggelig at du liker mine litterære "anmelderskoger"! Det betyr jo bare at jeg må anstrenge meg skikkelig heretter!