søndag, oktober 17, 2010

Å neiiiii! Orker jeg ENDA en vampyrbok!?

Boka heter Vampyrjegeren og er skrevet av Heine T. Bakkeid. Dette er første boka i den planlagte serien Dr. Schnabels Krønike. Og folkens, her vrimler det av alskens vampyrer og annen styggedom!

Handlinga starter i Valakia på 1700-tallet (nå Romania) og pesten rår. Vår helt Vlad mister hele familien og læres opp av sin onkel Arad, militærkirurg i den serbiske hær, til å bli vampyrjeger. Forfatteren boltrer seg i groteske og makabre virkemidler - får vel legge til – uten at det blir spekulativ, men dog med en dyster undertone som i hvert fall jeg synes - uten å være ekspert på sjangeren - egner seg for vampyrfortellinger. Sammen med den unge hovedpersonen, som for alderen er særdeles uredd og handlekraftig, reiser vi gjennom hele Europa og havner blant annet i London og i Paris, med en utflykt til Versailles. Forfatteren får godt fram stemninga slik man kan tenke seg at det var på denne tida og etter kildelista å dømme ser det ut som at han har gjort grundig research. Både person- og miljøskildringa virker troverdig, og hovedpersonen (jeg - person) kommer tydelig fram og er lett å få sympati for. Det er to år siden forfatteren ga ut en bok sist, og denne gangen har han brukt tida godt. Så da får vi bare håpe at han klarer å følge opp i de neste bøkene i serien.

Det er bare noe jeg stusser litt ved; vår unge helt heter altså Vlad (forkortelse av Vladimir), men i motsetning til sin navnebror er han altså ikke vampyr ( i hvert fall ikke foreløpig får jeg vel for sikkerhets skyld legge til) men altså tvert i mot vampyrjeger! Navnet kan da ikke være tilfeldig valgt???

Med i handlinga er også en vampyrkanin (!) og vampyrflaggermus som den unge Vlad møter i en kirke i Valakia. De bidrar med litt komikk i den ellers ikke akkurat muntre fortellinga. De heter Bunny og Batty (!) og det høres jo ikke særlig romansk ut for mine ører, men mer som personer i en animasjonsfilm for barn.

Her et gammelt trykk hvor medisineren Guy de Chauliac holder en anatomitime for et interessert publikum, og er i full gang med å disikere et lik. Bildet (trykk?) er litt slitt men så er det jo skikkelig gammelt også da!

Flere (for meg ukjente) historiske personer er med, blant annet William Cheselden som skrev Osteographia, or the Anatomy of the Bones (1733). Denne holder også en offentlig anatomitime i boka. En annen omtalt person i boka er medisineren Guy de Chauliac som levde på 1300-tallet i Frankrike. Med flere.

Endelig, en vampyrbok helt fri for chiclitt – tendenser. Gamle Vlad må kroe seg i sin grav ... eller kiste!!

1 kommentar:

Synne sa...

Høres spennende ut!