fredag, februar 27, 2009

Jakten på det forsvunne foster

NB: Sarte sjeler, kanskje spesielt menn, bør kanskje holde seg unna denne blogposten. Kom i hvert fall ikke etterpå å si at du ikke er blitt advart!

Hulderhaugen er enda en bok i serien EgoSpenning, og her spares det ikke på effektene. Av ingrediensene kan nevnes: huldre (som fra tid til annen viser seg fram for utvalgte) , hekser, jordmødre, kvinnefellesskap, blodskam, nedgravde morkaker og fostre. I det hele tatt er det mye blod i denne boka, men altså uten en eneste vampyr denne gangen. Dessuten dreier det seg om skjøte på en eiendom, arv og drukningsulykke. I sentrum Tone, 12 år, litt einstøing, med detektivegenskaper. Kan jo ta med Erik også som hun ****MULIGENS EN SPOILER?*** ganske raskt blir kjæreste med. En grei gutt. Tone blir besatt av å finne et foster (!) og forøvrig er intrigen mildest talt mangslungen.

Innafor sjangeren spenning kan man godta litt ekstra, men synes kanskje det går litt langt at en hund hjelper sin eierinne ****EGENTLIG EN SPOILER??*** å grave ned en morkake (!). At Tone med (riktignok en noe motvillig) Erik til hjelp tør å grave etter et foster(!) er kanskje heller ikke helt sannsynlig? Jeg kan heller ikke skjønne at det er mulig for en 12 år gammel jente å drømme at hun sitter i en gynekologstol(!). Får sette det på kontoen for dikterisk frihet. Jeg har også litt problemer med å forstå at Tone kan bli SÅ opptatt av skjebnen til en voksen kvinne som hun treffer forkommen i et forfallent hus.

Forfatteren vil tydelig slå et slag for overgangsriter; som når moren foreslår å ”markere” datterens første menstruasjon. (Kan ikke dy meg nå altså; men når man som i denne boka får så detaljert beskrevet hvilke følger denne overgangen ”fra barn til kvinne” kan resultere i må leseren virkelig lure på om dette er så mye å feire!) Boka er beregnet på alderen 11 til 14 år, men kanskje med risiko for å virke litt tantete, skulle jeg tro at dette er litt sterk kost for en 11 – åring?

Forfatteren er debutant og det skal hun ha : ambisjonene har vært høye!

Til slutt : Vil de til slutt finne fosteret? Eller finner de bare morkaken? Følg med! Følg med!

PS: begrepet ”blodig krim” har liksom fått en litt annen dimensjon etter dette!

Ingen kommentarer: