torsdag, januar 22, 2009

Og vinnerne ble : (Straffelekse aller siste episode)

Siden sist har enda noen av bøkene utgått. Ingen nevnt alle glemt. (Så får jeg heller stå skolerett og bekjenne min inkompetanse dersom noen av dem skulle motta noen pris. Og skyndte meg å sette dem i produksjon og gjøre gode miner til slett spill slik jeg pleier! )

Disse bøkene går videre til NLB's innholdsrike server!!!!! :

Bringsværd, Tor Åge : Klabert (Gyldendal)
Etter å ha lest litt mer : absolutt mer positiv nå. Det beste med boka er forfatterens gode og lune fortellerstemme. Muligens er noe av budskapet at vi må passe godt på eventyrene og ikke kødde det til. Boka har humor som appellerer til flere aldersgrupper. Fin til høytlesning som det heter. Eventyrene er tatt fra Brødrene Grimm og Asbjørnsen & Moe. Den fine barnesangen om Trollmor som har lagt sine 11 små troll er også representert og det fikk meg jo til å tenke på denne fine franske vuggesangen (med flere!) framført av Colette Magny som kanskje ikke så mange andre enn jeg her i landet kjenner til. (Der tok jeg muligens en litt grov sjanse! Under en uke til frankkurset begynner igjen nå!) Et viktig NB: Boka egner seg IKKE for barn før de først har fått originaleventyrene! Får håpe at målgruppa er større enn fryktet!

Bøgh Andersen, Kenneth : Antiboy Pissemaurbittet (mangschou 2008)
er en spenstig bok med humor. Om et mobbeoffer som blir superhelt på litt spesielt vis. I motsetning til Gummitarzan av forfatterens berømte landsmann klarer vår helt å beholde sine nyervervede superkrefter. Kan neppe gi trøst til mobbeofre men kanskje fungerer boka som terapi?

Knudtsen, Ingar : Ensomheten er en sang (Gyldendal)
Jeg fikk stor sympati for denne boka selv om den burde ha vært stramma en del inn. Det er litt mye forfatteren vil ha med i en og samme bok, blant annet et element av ”magisk realisme” som i hvert fall ikke jeg kjøpte. Boka baserer seg på forfatterens egne opplevelser på et sanatorium i 1950 – åra og handler blant annet om kjærlighetheten og døden, autoritære sykesøstre, tyskerunger, Radioteateret, om hvilke bøker ungdommen leste den gangen, og selvfølgelig med musikkreferanser fra denne tida men akkurat disse kan du sjekke sjæl. SKAL jeg klemme noe ut av You-tuben igjen (ha ha den var god, håper dere fikk med dere den!) så velger jeg dette gamle opptaket av Leadbelly. Forfatteren har brukt av sine egne opplevelser som tuberkulosepasient på Reknes Sanatorium i 50 – åra. Han har et hjerte langt ute mot det frihetlige venstre, noe som også kommer til uttrykk i boka og – det må innrømmes – kanskje har påvirket denne leseren aldri så lite grann.

Og så en på tampen:
Midnattsbarn av Benni Bødker (mangschou 2008)
Dette er en enkel og lettlest vampyrbok med en gutt på rundt 12 (?) og hans tøffe blinde lillesøster i hovedrollen. Ingen ”stor” litteratur med anvendelig. Denne skal vi i hvert fall ha på punkt! Barnebokkritikk.no slakter boka, men jeg godtok alt og syntes faktisk at vampyrfesten var skummel! Og jeg er ikke akkurat av de mest skvetne når det gjelder skrekkbøker, noe jeg har vært inne på før, men gidder ikke å finne fram noen gamle bloggposter nå.

Om metoden parallellesning :
  • Kanskje jeg hadde litt for mange bøker?
  • Og – litt for teflonisk hukommelse, spesielt med tanke på at jeg drev med parallellesning parallelt med denne parallellesningen.
  • Kanskje halvparten av de opprinnelig 10 ( + en på tampen + noen til som jeg planlegger å komme tilbake til) hadde vært nok.
Jippie jippie : endelig er jeg ferdig med 2008 – sesongen. Kjære lesere : hvis dere mener at jeg mangler noen titler så skrik ut : til fortred for meg men til glede for mine lånere!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Midnattsbarn ble forøvrig også grundig slaktet på FAMBA i går ;)

elis lesebabbel sa...

OJ! Hva er famba? Og hva er gæernt med boka i følge FAMBA?

Anonym sa...

Hvordan forsvarer du å ha jobbet såpass lenge på Deichman uten å vite hva FAMBA er? :D FAglige Møter for BArne- og ungdomsbibliotekararbeid. Hver måned møtes de som jobber med barn- og unge på Deichman og sist snakket vi om bu-bøkene fra 2008.

Husker ikke ordrett hva som var galt, men det gikk omtrent i samme sjanger som det som ble skrevet på Barnebokkritikk.no. Ufattelige idioter av noen hovedpersoner, hvorfor synes den ene det er fullstendig okei å løpe rundt i skogen alene like etter at hun nesten ble spist opp av ulver (?) etc. Virker som om boken er fullstendig uten manusvask.

Jeg har ikke lest den, så gud veit. Neste måned er det klart for å diskutere UNG-bøkene, juhu!

elis lesebabbel sa...

Ågiddameida! Er det DET det heter nå. En gang i tida het det barnebokmøter men det var jo i en MEGET fjern fortid!