søndag, januar 04, 2009

Hveeeem har bursdag i daaaaag!

Siden det i dag er 200 år siden denne store franskmanns fødsel viser vi en YouTube- video om hans liv og hans kamp for blindeskriften. (Dessverre uten tale.) Dessuten litt om forholdene for blinde før, og om bruk av blindeskrift i dag. Og litt om en annen stor franskmann, Valentin Haüy som åpnet verdens første skole for blinde i 1784. Lyden som er lagt på videoen skal nok vise oss seende hvordan verden kan oppfattes for en blind.

Så et eksempel på bruk av blindeskrift i dag. Her om et prosjekt i Portland, Oregon hvor det ble klistret opp tekster i blindeskrift på mer eller mindre strategiske steder. Og her litt om prosjektet på YouTube. Først ser vi printeren som printer ut selvklebende blindeskrift. Og etterpå kommer bilder av tekstene klistret opp rundt omkring i Portland fulgt av en tekst i svartskrift, BRAILLE GRAFITTI. (”Svartskrift” er det motsatte av ”punktskrift” eller ”blindeskrift”). Hensikten er at seende da kan gjøre punktbrukeren oppmerksom på disse tekstene. Ellers ville nok en blind hatt problemer med å finne ”graffitien”. Hvor god eller dårlig idé dette er kan sikkert diskuteres i det vide og det breiale, men garantert godt ment.

Paroler for dagen:
  • Lenge leve blindeskriften!
  • Lenge leve blindeskriftlesere i alle land!
  • Lenge leve Louis Braille!
  • Og : siden franskmennene var et foregangsland for utdanning av blinde, og dermed gjorde det mulig for unge Louis å skape denne geniale skriften, riktig nok ikke uten en viss motstand : Vive la France!
Dessuten : i anledning dette store jubileet får alle denne bloggens lesere et gratis punktskriftalfabet i posten. (Selvfølgelig i taktil utgave!) Et tilbud du ikke KAN si nei til!

Ingen kommentarer: