mandag, juni 09, 2008

Like a Rolling Stone

Forfatteren Åke Edwardson er like gammel som meg og handlinga i Dragemåned, som er en fortsettelse av Samuraisommer (merkelig så treige Gyldendal er til å legge ut info om nye bøker på web-sida) er fra 60 – åra.
Første setningen i boka er slik:

”Det tok mutteren halve dagen å komme seg opp av senga”.

Og det sier jo en god del. Boka er en slags roadmovie, Kenny og venninnen Kerstin flykter begge fra ”barnenemnda” siden de regner med at de ellers risikerer å bli tvangsflyttet til barnehjem eller fosterhjem. Det går bedre enn frykta, det er tydelig at forfatteren vil vise for unge lesere at verden er god tross alt.

Litt morsomt at vi møter to personer fra voksenboka Jukeboks, nemlig Elisabeth og sønnen Lennarth som fyller på singler på jukebokser på kafeer. Ellers kan jeg varmt anbefale denne boka som med imponerende kunnskaper forteller om en oppfinnelsen som var over sin storhetstid på 60 – tallet.

Moren til Kenny hører mye på Elvis, akkurat som moren til Elvis Karlson i de fantastiske bøkene av Maria Gripe fra 60 – åra. Så dette var kanskje en artist mange hjemmeværende svenske mødre hørte på på den tida. En annen bok jeg kom på nå er ”La isbjørnene danse” av Ulf Stark hvor faren hadde dilla på denne artisten. Skal ikke se bort fra at det finnes enda flere foreldre i barne- og ungdomslitteraturen som hører på denne kjente og kjære artisten. Nok om det.

Vi konsentrerer oss heller om låta Like a Rolling Stone som gjør slikt inntrykk på Kenny og Kerstin. Og som muligens var en av de siste skivene (singlene) som ble putta inn på svenske jukebokser. (Kuttet er for resten fra den kvelden Bob Dylan for første gang ”went electric" og ble kalt en forræder av alle folkemusikkpuritanistene).

Ingen kommentarer: