onsdag, juni 04, 2008

En klagesang over døde bibliotekhyller

Når jeg kommer inn på et folkebibliotek pleier jeg alltid å saumfare hyllene, spesielt ungdomsbokhylla, som påfallende ofte er plassert i barneavdelinga. (Hvorfor det egentlig?)

Og jeg MÅ innrømme, det KLØR i fingrene! Jeg har sett hyller som er så kompakte at det er et under hvis noen så mye som orker å dra ut en eneste bok. Og med gamle bøker fra 70 og 80 – åra som bare står og står og står år ut og år inn! Eller gamle K-fondbøker som aldri er åpna! Fysj!

Strengt tatt burde det ikke være mer enn MAX to eksemplarer av samme bok i hylla. Det var barnelærdom allerede den gangen jeg gikk på bibliotekskolen i ... jaja når og hvor det nå var igjen. Inn i magasinet med resten! Eller KAST. Og færrest mulig rygger ut. Fyll maks en tredjedel av hylla! Jo flere forsider fram jo bedre.

Det beste er selvfølgelig hvis man har sånne kjekke utstillingsgreier å plassere bøkene på, men hvis budsjettet ikke strekker til får man la bøkene balansere uten. Det går helt fint. Hvis det ser litt svingstang ut i løpet av dagen viser det jo bare at noen i det minste har tatt på bøkene.

Bibliotekene har mye å lære av bokhandlerne. For eksempel ”anbefalelsesstikker” som du finner på ARK. ”Kari har lest Hundene sover og synes det er noe av det sterkeste hun har lest.” Eller aktiviser lånerne! Ja du finner nok på noe! Kan bokhandleren være kreativ skal da jammen ikke vi være dårligere.

Jeg har sett så mange triste bibliotekhyller i det siste at jeg MÅTTE bare si det! Hvor? Haha, det et sier jeg ikke!

VEKK MED HYLLEFYLLET!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Vel talt!

Takk for påminnelsen!!!


Du har vel ikke vært her i sør?? Jada - jeg føler meg også truffet. :-)

elis lesebabbel sa...

Hei Rolf Steinar!
Hvis du har sett en bisk middelaldrende bebrillet dame som sto foran ungdomshylla og rista på huet og stønna så var det nok meg, ja!


Nei da, bare tulla. Har aldri vært på ditt utmerkede bibliotek og det er egentlig synd og skam :-)

Eli

Anonym sa...

Det viktigste er at Deichman kutter båndene til sitt beryktete torpedoselskap. Bare intetanende våger seg til et lån.

HPL sa...

Rolf Steinar, det med bisk bebrillet dame var ikke så mye tull som Eli ønsker å tro. ;)

Her på Eidsvoll hadde man plassert ungdom og barn om hverandre, så det jeg måtte jobbe med var å prøve å (fysisk) skille ut ungdomsavdelingen, men uansett om alt av mu er plassert på et sted, ligger det fremdeles inntil barneavdelingen

Anonym sa...

På Røa blir nå ungdomsavdelingen plassert omtrent så langt man kommer fra barneavdelingen, veldig deilig.

Angående 2 ex av hver bok er det vanskelig når vi ikke lenger skal ha magasin (vi har kassert som gale de siste ukene), og man gjerne kjøper inn flere ex av bøker man bruker på Go'Bok etc. Ser noen bibliotek opererer med å plassere ekstra ex på baksiden av bokraden, hva tror du om det?

elis lesebabbel sa...

Nei jeg ser jo problemet. Når man snakker levende og inspirert om en bok som vi jo selvfølgelig alltid gjør så MÅ man jo ha flere eksemplarer når unga stormer bøkene etterpå. Ellers blir det jo litt sånn ædabædda! Det beste hadde vel vært å ha et depot/ magasin på Hovedbiblioteket hvis ikke filialene skal ha egne magasiner men der er det jo rimelig stappa som kjent.

Har dere åpna igjen?

Til Anonym : Hehe! Morsom den! ellers er ikke mappami så dum. Du får et varsel i god tid slik at du kan fornye. Tror dette er noe nytt.

elis lesebabbel sa...

PS! Som dere sikkert har lagt merke til så har jeg lagt inn bilde på profilen min. Her jobber jeg hardt for ikke å se bisk og bebrillet ut men jeg lurer vel ikke deg Hans Petter :-)

Anonym sa...

En del titler vil jeg da ha mange flere enn to av. En ting å lære av bokhandlerne er at de legger store bunker av samme bok fram. Men gamle bøker som ikke leses bør vekk.

Ingenting er som en real bokhylle-debatt!

Bjarte

Anonym sa...

*kikker bort på giganthaugen med kasserte bøker*
Den der må jeg rydde i snart, og finne ut hva jeg skal gjøre med de bøkene som ikke blir til BookCrossing-bøker. ;)

Anonym sa...

...siden jeg først var i gang. Sammen med Kari Sverdrup fikk jeg publisert et lite innlegg innerst i en liten krok i et lokalbilag i Aftenposten Aften på onsdag (bilaget for Sagene og Nordre Aker bydel). Der kunne vi fortelle at utlånet av ungdomsbøker faktisk har økt betraktelig på Deichman Torshov og Holmlia. Dette tror jeg ikke er spesielt for disse bibliotekene. Ungdomshylla lever. Men bare dere hvor bøkene er synlige. Der de ikke er nedstøvet, bortgjemt blant "ung i dag"-bøker og tiet ihjel. Snakkes om ungdomsbøker, leses de. Er ungdomshylla synlig, så leses bøkene. Slik er det med den saken. Takk for meg, og god helg!

Bjarte

elis lesebabbel sa...

Bjarte!
Det innlegget leste jeg. Og ble DJEVLENS FORBANNET!! Akkurat fordi den drittavisen hadde satt innlegget inn i LOKALAVISA til Aften Aften!!! Hadde egentlig tenkt å blogge om det men fant selvfølgelig ikke innlegget på nettet og dessuten har det liksom ikke vært inne-vær i det siste.

Dette sier jo bare ALT om hva Aftenposten mener om barne- og ungdomslitteratur. (Altså helt uinterssant).

Jeg skrev for to år siden et innlegg mot noen duster av noen mannlige forlagsredaktører og sa klart i fra at jeg ville ha innlegget inn i morgennummeret ellers kunne det være det samme. Og ble hørt. (Dette klok av skade av for enda noen år tilbake da jeg svarte på et innlegg til Arne Svingen som nettopp - havna i kveldsnummeret.)

(Egentlig burde jeg vel ha skifta profilbilde for denne kommentaren, men kan jo ikke drive å skifte bilde etter sinnstemning)

Anonym sa...

Deichman Røa åpner igjen 30. juni. Velkommen tilbake! :)

elis lesebabbel sa...

Veit det! Gleder meg til å se de nye lokalene!