søndag, juni 01, 2008

Den kulturelle stolleken

Så er det avgjort igjen : Deichman skal flyttes til Bjørvika. Dette siden Nasjonalgalleriet nå skal flyttes fra Tullinløkka til Vestbanen – for å løse problemene på Tullinløkka. Før det har det vært planer om å legge det nye hovedbiblioteket til Tukthustomta, Galleri Oslo, Byporten, Den gamle hovedpostbygningen i kvadraturen – som nå er blitt en fancy restaurant – Vestbanetomta og altså nå Bjørvika. I hvert fall helt til nye bevegelser i stolleken.

Deichman blir altså stående sammen med Operaen og Munchmuseet, som skal flyttes fra Tøyen. Så veldig mye annet er det jo ikke der nede, bortsett fra Grei kafe, Astrup Fearnley-museet og Pelly som selger arbeidsklær. (Forøvrig en utmerket butikk). Dessuten er det et godt stykke å gå fra nærmeste T-banestasjon og så mye annen offentlig transport i nærheten er det faktisk ikke. Ikke akkurat et bibliotek folk naturlig kommer ramlende innom altså, slik som forhåpningene var i forbindelse med for eksempel Byporten. Kan heller ikke se bort fra at noen foreldre er litt skeptiske til å sende unga sine til dette strøket.

I operaen går man jo ikke så ofte, selv ikke de mest ivrige. Ei heller i Munchmuseet. Bortsett fra turister og skoleklasser. Det er liksom ikke helt naturlig å kombinere bibliotekbesøk med et museums eller operabesøk. Det kan være all grunn til å frykte lavt bibliotekbesøk, kanskje bortsett fra på søndager, hvis operaen fortsetter å være den nye urbane ”bymarka” slik noen aviser har spådd.
Det nye bibliotekbygget kan risikere å bli stående som et monument over beslutningsvegring blant Oslos politikere og byråkrater. Og ikke det levende og aktive hovedbiblioteket som byen trenger.


Så blir det altså ledig både på Tullinløkka og på Tøyen. Og her kommer jeg med det geniale forslaget. ALLE T-baner går til Tøyen. Det helt optimale hadde jo vært å flytte Deichman til Slottet, og under planlegginga av byggingen av Slottet var det jo faktisk diskutert å legge dette til Tøyen. Akkurat det toget er vel for lengst gått men hvorfor ikke flytte Hovedbiblioteket til Tøyen? Riv hele Munchmuseet og bygg nytt! Sentralt plassert i en levende bydel i indre by. Hvor folk bor!

Og hva kan man da gjøre med dagens Hovedbibliotek på Hammersborg? Etter først å ha renovert hele bygningen, ikke minst slik at den blir tilgjengelig for rullestolbrukere, slik at de ikke lengre skal måtte ta alle mulige bakveier, kan det opprettes en sentrumsnær filial, og legge ned Gamle Oslo filial som blir overflødiggjort av det nye hovedbiblioteket på Tøyen.

Da er det bare Tullinløkka igjen. Og er ikke Tullinløkka en mulighet? Jo : hvis det er mulig å bygge en nytt bibliotek her men det virker jo som hele denne plassen er hjemsøkt av all verdens faenskap. Å flytte Deichman inn i Nasjonalgalleriet, sier du? Nei, nå er vi drit lei gamle mausoleumsbygninger med høye bibliotektrapper. I mer enn en forstand. En gang var det skøytebane på Tullinløkka. Høres ut som en god idé. Så blir det i hvert fall noe bevegelse på denne tomta.

Hvorfor greier alle andre hovedsteder i Norden og alle andre byer i dette landet å bygge nytt hovedbibliotek mens Oslo har slitt med den samme bygningen i snart 80 år?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Godt spørsmål.

fr.martinsen sa...

Nå er det jo strengt tatt både en t-banestasjon og togstasjon ved operaen da...

elis lesebabbel sa...

Joa. Men det er et stykke å gå fra stasjonen.

fr.martinsen sa...

Men man skal ikke gå helt bort til Grei cafe, det er jo bare den lille gangbrua fra drosjeholdeplassen ved flytoget over til operaen. Og om litt er den borte fordi trafikken er borte..