tirsdag, mai 20, 2008

Hvorfor ble jeg nå egentlig bibliotekar?

Oppdaget plutselig at jeg ble tagget den 27. Oktober 2006 (!) av Thomas. Hvorfor jeg ikke har oppdaget dette før er en gåte for meg men her er i hvert fall spørsmålene:
  1. Hvorfor begynte du på bibliotekstudiet?
  2. Hvor og hva jobber du med i dag?
  3. Hva brenner du for i jobben din?
  4. Hva ville du jobbet med om du ikke var bibliotekar?
Kanskje i seineste laget å svare nå, men på en annen side : siden jeg nettopp har hatt bursdag og nå kan regne meg blant seniorenes rekker kan det jo være greit å gjør opp status. Dessuten blir jeg bare så utrolig smigra når jeg blir tagget!

1 Hvorfor begynte du på bibliotekstudiet?

Knakende godt spørsmål! Greia var at jeg først hadde prøvd meg ett år som lærer (”alle” tok lærervikariater i Nordnorge den gangen). Et par år etter var jeg pleiemedhjelper på Dikemark (”alle” jobbet et år som pleiemedhjelpere den gangen). Men fant vel etter hvert ut at en utdannelse kunne det være kjekt å ha, siden man da (forhåpentlig) får litt mer råderett over jobben sin. I 1975 begynte jeg å jobbe på bokcafeen på Kvinnehuset i Rådhusgata 2, og der ble jeg inspirert av fire jenter som hadde som hovedoppgave på Bibliotekskolen å lage et kvinnebibliotek! Første dag på bibliotekskolen i Dælenenggata ble vi møtt av rektor Ben Rugaas som kunne fortelle at hvis vi trodde at det å like å lese bøker var grunn nok til å begynne på bibliotekarstudiet kunne vi tro om igjen. Alle overlevde sjokket, men ganske mange falt fra i løpet av det første året men slik er det kanskje fremdeles.

2 Hvor og hva jobber du med i dag?

Jeg jobber på Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, noe jeg har gjort siden 2002. Jobb nummer en var å få kontakt med unga, som bor spredt rundt i hele landet. Det er jeg som avgjør hva synshemmede og dyslektiske barn her i landet skal få lese. Heldigvis har vi et brukbart budsjett og selvfølgelig produserer vi ikke bare de bøkene jeg liker. Da hadde utvalget blitt temmelig snevert.

Jeg regner med å ende min yrkesaktive karriere her, det er jeg jo pokka nødt til, for hvem gidder å ansette noen over 55? Bortsett fra til denne jobben da!

3 Hva brenner du for i jobben din?

Det er to ting jeg brenner spesielt for:
Skriveleir for synshemmet ungdom som jeg har avviklet to ganger. Dette er blitt en fast tradisjon hvert annet år, noe det skal være til verdens undergang.

En annen viktig utfordring er å få unga til å bruke blindeskrift, men dette kommer jeg muligens tilbake til en gang.

4 Hva ville du jobbet med om du ikke var bibliotekar?

Det tør jeg ikke tenke på!

Jeg tror dessuten jeg vil legge til et spørsmål :
Hva mener du kreves for å bli (en god) bibliotekar?

Da jeg søkte på bibliotekskolen i (hikk!) 1976 sto det i brosjyren ( internett eksisterte jo ikke .... ja herregud det veit jo alle) at det var viktig å ha ”utpreget nøyaktighetssans”. Det er selvfølgelig bare tull, da dette kan læres. Å være systematisk og ha litt orden kan også læres. Det er en stor fordel å være kreativ, men hvis du ikke er så kreativ kan du likevel være en god bibliotekar hvis du er i stand til å se en god idé når den kommer fra en annen kollega. Og da være en god støttespiller.

Du bør ikke være perfeksjonist, dette vil jeg påstå er et minus i yrket, du må kunne skumme fløten og prioritere det som er vesentlig og se stort på tingene. (Men dette kan også læres).

Den viktigste egenskapen hos en bibliotekar er engasjement, engasjement og engasjement! Ellers får du finne deg noe annet å gjøre!

Beklager igjen at jeg ikke har svart på denne memen før, Thomas. Og da er det vel meningen at jeg skal tagge noen. Som vanlig vrir jeg meg unna men utfordrer alle bloggende bibliotekarer som føler seg kallet til å følge hmmm... utfordringen.

PS: Apropos Kvinnehuset i Rådhusgata 2, så var dette huset en gave fra kommunen i anledning Kvinnåret og leia var symbolsk. Så kjøpte Olav Thon bygningen i 1987 og krevde markedspris og det ble det bråk av. Like etter brant hele bygningen ned, sikkert helt tilfeldig.

PS 2 : jeg var ganske sikker på at det fatale kjøpet var i 1990 - åra men i følge dette intervjuet var det i 1987.

PS 3 : Glem det med bloggende bibliotekarer : kommentarfeldtet er for alle!

PS 4 : OKÅDA : Hvis jeg skal tagge noen så tagger jeg denne karen! Hvorfor i ... ble HAN bibliotekar :-) Men håper oppriktig flere av denne blogglesende bibliotekarer følger oppfordringen for spørsmålene var ganske gode!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Du kommer sent, men godt! Spennende lesning, og jeg, som deg, er veldig spent på hva som brakte HPL inn i våre rekker:-)

HPL sa...

Å, herregud! The pressure, the pressure!!!! Skal prøve å pønske ut noe i løpet av denne eller neste uka, Eli. Uansett skal jeg i hvert fall ikke somle så mye som deg. ;)

elis lesebabbel sa...

Gleder meg! Gleder meg!