søndag, februar 18, 2007

Skrekk og horror

Og da var jeg ferdig med helgas horrorbok! Fraflytta hus med dyster fortid, skumle kjellere, knirkende dører, døde som ikke finner ro, ondskap, galskap, mumifiserte lik, tåke, vind og fugleskrik. Og ingen dekning på mobilen. (Kanskje det største skrekkscenariet for kidsa?) Nationen skriver at ”den skal ha svært slake nervar som ikkje let seg skake” Barnebokkritikk.no ”vegret ... seg for å ta en tur ned i kjelleren”. Mer her:
Yngve Frøyen plasserer seg et sted mellom seriesuksessen Grøsserne og Stephen King. Han unngår den lett flåsete og prepubertale grøsserne-stilen, og slutter av sin fortelling lenge før King på sitt lengste. (Barnebokkritikk.no)
Hvorfor ble ikke jeg skremt av denne boka?
  • Er jeg helt følelsesløs?
  • Eller bare blasert?
  • Hadde jeg rett og slett en dårlig dag?
  • Gretten fordi NM i hopp ble avlyst?
  • Eller er jeg bare en ordentlig tøffing!
Hvis vi sammenlikner med Stephen Kings bøker er en vesentlig forskjell de levende personskildringene i denne forfatterens bøker. Personene i Frøyens bok engasjerer meg derimot ikke. Derfor er det meg også knekkende likegyldig hvordan det går med dem. Alfa og omega ved enhver skrekkbok er gode personskildringer. (Og det gjelder jo forsåvidt de fleste andre bøker også.)
Eksempler på vellykka grøssere for ungdom er:
  • Djevelen i kirken av Mikael Niemi
  • Vettevær av Börje Lindström
  • Iskaldt av Robert Swindells
  • 7 a av Bjarne Reuter
Klarer ikke å la være å ta med denne boka heller:
  • Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe
Er det noen jeg har glemt så si fra; vi setter dem i produksjon med en gang!
PS: Forfatteren sier han har latt seg inspirere av skrekkfilmer. Ingen tvil om det. Blant annet denne filmen. Sikkert mye også fra denne mannen hvis navn i alle fall ikke jeg klarer å stave riktig. Blant annet fra denne filmen og kanskje også litt fra denne?

PS 2: Så Psychonå nedlagte Parkteateret kino på Grünerløkka. Gjett om stemninga var høy! Nok et eksempel på at film er best på kino. Brenn alle DVD-er!

PS 3: Stephen King har også skrevet en bok om å skrive.

PS 4: Visste du at Stephen King har en sønn som også skriver. Og han heter Joe Hill. Lyder kjent, ja! Ja egentlig heter han Joseph Hillstrom King, men vil kanskje unngå å bli sammenliknet med sin mer berømte far.

6 kommentarer:

Aud K. Johnsen sa...

Eli, du har nerver av stål! Synes den var kjempeskummel jeg! Kanskje jeg er litt sart?

elis lesebabbel sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
HPL sa...

Eli: Nå skal jeg lære deg et uttrykk som er ganske mye brukt i filmverdenen: *SPOILER*!!!!! ;-)

elis lesebabbel sa...

What?

HPL sa...

Veit du ikke hva et spoilervarsel er, altså?
Før du avslører hvem morderen i en bok eller film er (f. eks), skriver du *SPOILER*! og så veit alle at hvis de skal lese boka eller se filmen, så bør de ikke lese lenger siden noe viktig blir avslørt.
*SPOILER*!
som f. eks det at det var hovmesteren som gjorde det ...

elis lesebabbel sa...

Aha! Nå skjønner jeg! Du mener kanskje *SPOILER*!!!!! HEI DU SOM OVERSER DENNE *SPOILEREN*!!!!! OG HAR TENKT Å LESE BOKA IKKE LES LENGRE NÅ FOR DA KOMMER DENNE KAREN OG TAR DEG!!! mumiene? Det var det som var det skumle altså!

Til Aud : heretter skal du få være min skrekkbok-konsulent!