fredag, februar 02, 2007

Peter Pan! NÅ igjen?

Først roer jeg meg ned med noen bibliografiske fakta:
Peter Pan kom ut på norsk første gang i 1946. Oversatt av Zinken Hopp.
Peter Pan og Wendy som filmen baserer seg på kom ut i 1951 på norsk og ble oversatt av Ranka Samuelsen.
Så kom bøkene ut på nytt igjen i begynnelsen av 80-åra og da var det Tormod Haugen som oversatte.
Tormod Haugen ble så inspirert av denne lille karen som ikke ville bli voksen at han skrev Dagen som forsvant. En annen Pan finner du i kapittelet Fløyte i soloppgang i Det suser i sivet av Kenneth Grahame. (En av de beste barnebøker noensinne!) Her er det selveste skogsguden som passer på en liten bortkommet gnagerunge. Nå får det vel holde med det bibliografiske. Eller forresten! Kom på en ting til! Det suser i sivet kom ut på norsk første gang i 1949. Så kommer den ut i igjen i 1973. Begge utgavene er oversatt av Zinken Hopp. MEN: med en vesentlig forskjell: førsteutgaven mangler dette stemningsfulle kapitlet om skogsguden. Hvorfor?
  • Fordi ”hedenske” guder var kontroversielt den gangen?
  • Fordi det kunne være skremmende for barn? (Like etter krigen var man VELDIG opptatt av slike ting).
  • Eller fordi den ikke passet sammen med historiene om Paddas spektakulære eskapader?
  • Eller var det rasjonering på papir den gangen?
Den engelske tittelen på kapittelet er The Piper At the Gates of Davn Smakebiter fra albumet her!

Så litt filmografi :
Filmen om Peter Pan (som Tormod Haugen ble provosert av, fordi den ikke hadde noe å gjøre med den litterære PP) kom ut første gang i 1953.
Og så denne filmen da! (Stønn).
Det finnes en ganske bra film om forfatteren, J.M.Barrie. Spilt av... gjett tre ganger! Både han og den kvinnelige hovedrolleinnehaveren har spilt sammen med en annen kjent skuespiller. Men i hver sin film! Gjett hvem! Og hvilke filmer? Den ene av disse filmene er regissert av en svenske som også har regissert en film som baserer seg på en bok. Hva heter den filmen? Hvis du ikke greier denne nøtta så bli nå ikke helt ”nuts” (Haha den var god!) Fasiten kommer snart!

Den boka jeg egentlig skulle blogge om nå heter Peter Pan i rødt og er en fortsettelse på Peter Pan og Wendy. Av en helt annen forfatter. Hvis J.M. Barrie snur seg i sin grav skjer det i denne byen. Den er ikke dårlig skrevet. Nei da! Litt sånn gammeldags og tro mot engelsk lun humor men begynner vi ikke snart å få nok av Peter Pan og vennene hans? Her har du en kar som ikke er enig...

Ingen kommentarer: